El municipi de Blanes va ser ahir escenari d'una nova mobilització en defensa de la sanitat pública. Més de 200 persones van sortir al carrer per denunciar la mala gestió i les retallades a l'hospital de Blanes.

La marxa, que va sortir del Passeig del Mar i va acabar a l'Hospital Comarcal, estava organitzada per la Plataforma Junts per la Sanitat. Una entitat que va néixer arran de la mort d'una nena de vuit anys a finals de gener al centre sanitari blanenc mentre esperava una ambulància pediàtrica que la traslladés a l'hospital Josep Trueta.

«Aquest cas és la gota que ha fet vessar el got», va exposar ahir la presidenta de la plataforma Junts per la Sanitat, Dolores Flores, apuntant que «hi ha molts més casos que no surten a la llum». «Per aquest motiu som aquí, per reivindicar que s'acabi la privatització i s'imposi un model totalment públic», va reclamar Flores.

La protesta va comptar amb el suport de partits polítics com ICV i Podem, així com per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i Marea Blanca.

«Volem posar en evidència que la gent que viu a les comarques de la costa o de l'interior està en situació d'inferioritat quan a l'atenció sanitària i respecte a les persones que viuen a la gran àrea metropolitana de Barcelona», va reivindicar Lluís Feliu, responsable de comunicació de Marea Blanca de Catalunya.

La marxa, que va durar dues hores, va començar a les deu del matí al passeig del Mar de Blanes, davant del monument de la sardana, i va recórrer els carrers més cèntrics del municipi sota el lema «Recuperem la sanitat, 100% pública». Al seu pas per l'ambulatori de Mas Enlaire, els manifestants es van aturar per exigir-ne l'obertura. El punt final va ser a les portes de l'Hospital Comarcal de La Selva, on es va llegir un manifest contra les retallades d'especialistes, de quiròfans, de l'àrea de ginecologia i la d'obstetrícia, així com dels col·lapses constants del servei d'urgències.

La plataforma Junts per la Sanitat atribueix aquestes cues al fet que els dos CAP que hi ha a la població -els de Mas Enlaire i de La Plantera- no treballen a les nits, i per tant, l'única opció que queda als blanencs és desplaçar-se a l'hospital, que és als afores de la localitat.

Per això des de la plataforma exigeixen que es retorni l'horari que els CAP tenien el 2012, quan estaven oberts 24 hores.

Uns reclams que també es van fer seus les més de 200 persones que van participar en la marxa. «Jo el que vull és tenir una bona sanitat, no pot ser que vagi a l'hospital i tardin cinc o sis hores a atendre'm» va lamentar el veí de Blanes Antoni Llop.

«Fa disset anys vaig patir un càncer de mama. Si no hagués insistit, ara estaria enterrada. No em feien cas, em deien que no tenia res i després de molta insistència em van diagnosticar càncer», va explicar a Diari de Girona Maria Martínez, veïna de Lloret de Mar. Una situació que considera que ara es podria tornar a repetir. «La situació a l'hospital ha empitjorat», va afirmar la seva companya, Carmen López.

«Les últimes analítiques que m'he fet m'han sortit malament i ara haig d'esperar que em truquin. L'espera em té molt angoixada i no dormo a les nits. No em puc pagar una mútua, així que només puc esperar que em truquin», es lamentava Martínez. «Estem totalment desprotegits, per això sortim a manifestar-nos», va afegir López.

La manifestació d'ahir va ser un punt i seguit en les reivindicacions de la sanitat pública a les comarques gironines. Marea Blanca està preparant una mobilització descentralitzada per al proper 7 d'abril, Dia Mundial de la Salut, amb la ciutat de Girona com un dels punts de concentració.