El jutjat penal número 2 de Girona ha absolt tres persones acusades d'un delicte contra la salut pública. El tribunal ha valorat que la policia no va informar els processats dels drets que els emparaven, que els agents no tenien una autorització judicial per accedir al domicili ni confiscar plantes de marihuana ni altres objectes i que no ha resultat acreditat que els acusats es dediquessin al cultiu de marihuana. La fiscalia demanava una pena de dos anys i mig de presó per a cadascun dels processats, a més d'una multa de 8.000 euros. En canvi, la defensa -exercida per l'advocat Narcís Badosa- en sol·licitava l'absolució.

La sentència del jutjat de Girona ha considerat provat que tres agents dels Mossos d'Esquadra van anar un habitatge de Cassà de la Selva el matí del 12 d'agost del 2015. Els agents tenien sospites, tot i que segons la resolució judicial «no van ser concretades», de l'existència d'una plantació de marihuana a l'interior d'aquest domicili.

La propietària de l'immoble va obrir la porta als Mossos, que -afegeix la sentència- no van informar l'acusada dels drets que per llei l'emparaven com a sospitosa d'un delicte contra la salut pública. La resolució concreta que, entre altres drets, la processada podia disposar d'un advocat i es podia negar a l'entrada dels agents al seu habitatge.

«[Els agents] li van preguntar simplement si els deixava entrar al seu domicili i si hi tenia marihuana», remarca la sentència, que subratlla que l'acusada -sense ser informada dels seus drets- va consentir l'entrada dels Mossos i els va guiar a l'habitació on hi havia les plantes de marihuana.

Dins l'immoble hi havia dormint la filla i el gendre de la propietària de l'habitatge, els dos altres acusats del cas, que eren allà pel delicat estat de salut de la primera processada. Davant la presència dels agents, la dona els va despertar.

Llavors, els Mossos van entrar al domicili, van registrar-lo i van comissar diferents objectes que hi havia a l'habitatge sense comptar amb l'autorització judicial.

Els agents van confiscar 409 plantes de marihuana en la seva fase inicial de creixement, 25 làmpades, 25 bombetes de 600 watts i 25 transformadors. «No ha resultat acreditat que els acusats fessin actes del cultiu de marihuana» en aquest immoble de Cassà, segons la sentència. La resolució ha recordat que la Constitució estableix el principi de la presumpció d'innocència amb totes les seves garanties i també ha ressaltat el dret fonamental a la inviolabilitat del domicili.