La diputada d'ERC per Girona al Congrés dels Diputats, Teresa Jordà, s'ha vist immersa aquesta setmana en una polèmica per un viatge fet a Nova York, del qual va haver de tornar abans d'hora a cuita-corrents en adonar-se que el seu vot -i el d'altres dues diputades també en el mateix viatge- podia ser decisiu per decantar la votació i rebutjar el decret d'estibadors del govern de Rajoy.

Finalment, els seus vots no van ser decisius, perquè Ciutadans es va acabar abstenint, però l'èpica de la tornada, així com els costos del bitllet d'avió per ser a Madrid, van generar una «turbulència» política. I és que els seus partits haurien comès un error de planificació.

El cas és que Teresa Jordà (ERC), Ángela Rodríguez (En Marea) i Marta Sorlí (Compromís) havien anat de viatge de treball a Nova York per participar en la 61 edició de la Comissió Jurídica i Social de la Dona que se celebrava a la seu de l'ONU fins aquest divendres. La delegació espanyola estava encapçalada per la ministra Dolors Montserrat i, com és habitual, totes les despeses van a càrrec del Congrés dels Diputats.

La votació per convalidar el Reial Decret Llei del Govern espanyol de reforma de l'estiba era dijous. La incertesa pel resultat era enorme i els vots de les tres diputades podien decantar la balança. Això podia ser així perquè el PP tenia en un principi el suport de Ciutadans (si hi havia acord amb patronal i sindicats) i podia obtenir el del PNB.

Significava que guanyaria el «Sí» a la convalidació del decret per 174 vots (134 del PP, 32 de C's, 5 del PNB, dos d'UPN i un de Foro Astúries) mentre el «No» tindria 173 vots (sense comptar les 3 diputades).

El dia abans de la votació, l'absència de les diputades era una oportunitat pel Govern espanyol. En adonar-se'n, les diputades van decidir avançar el seu viatge de retorn per ser a Madrid dijous el dia de la votació. Elles mateixes ho van confirmar a les xarxes socials.

«Ara ja ho podem dir amb tota seguretat! Demà serem a l'escó per dir que No al Decretazo de l'estiva. Malgrat el joc brut», va escriure Jordà al Twitter adjuntant una foto de les tres. «Demà estarem per votar No al decret de l'estiba, costi el que costi.

No permetrem al Govern el joc brut», va afegir Sorlí també Twitter mostrant el seu bitllet de tornada a Madrid. Rodríguez també assegurava a la xarxa social que «allà estarem, hem sortit de l'ONU, en unes hores al JFK per arribar al ple».

Jordà i Rodríguez aconseguien volar en el primer avió disponible i Sorlí ho feia en el següent. Les dues primeres eren a Barajas abans de les sis de la matinada. Així, finalment les tres diputades van arribar a temps per la votació.

La peripècia va quedar en l'anècdota del dia i va ser fruit d'una falta de planificació, ja que altres partits sí que van preveure la votació i la seva importància. Per exemple, ni el PSOE ni C's hi van enviar diputats i tampoc el PP, que va fer-hi anar a senadors.

Finalment, C's es va abstenir en la votació i els tres de les diputades no van acabar sent decisius.

El cost de canviar el bitllet d'avió

En paral·lel, el diari La Vanguardia es fixava ahir en el cost econòmic que va suposar el vol de tornada abans d'hora de les diputades. En concret, citant fonts parlamentàries, el rotatiu afirmava que el cost de cada bitllet va ser de 2.700 euros, 8.100 euros en total que acabava pagant el Congrés.

Des d'ERC van assegurar ahir a Diari de Girona que en realitat la diferència que hi va haver entre cancel·lar el bitllet de tornada i comprar-ne un de nou va ser de tan sols 16 euros. A més, van afegir que, tenint en compte que es va cancel·lar també la seva estada de l'últim dia a Nova York, la visita al final ha acabat costant menys.

Segons afegia La Vanguardia, citant ara altres fonts del Congrés, el cost original dels bitllets d'avió, així com el total del viatge -despeses d'allotjament i dietes incloses- es publicarà en el seu moment al portal de transparència.