La treva que va concedir-li el partit el 28 de gener passat va vèncer ahir: el Consell Nacional del PDeCAT va sotmetre a votació la continuïtat de quatre membres de la direcció, entre els quals s'hi compta Lluís Guinó, alcalde de Besalú i diputat al Parlament. Albert Batet -alcalde de Valls i diputat-, Elsa Artadi -que té condició d'alt càrrec en ocupar la Direcció de Cooperació Inderdepartamental de la Generalitat- i Montserrat Candini -alcaldessa de Calella, al Maresme, i diputada- són els altre tres dirigents afectats.

Els estatuts de la formació estableixen que els dirigents poden ostentar un màxim de dos càrrecs (siguin orgànics o electes), un precepte que l'alcalde de Besalú incompleix. Guinó havia sol·licitat un informe de la comissió de qualitat democràtica del partit per salvar l'escull i poder mantenir, alhora, l'escó al Parlament, l'alcaldia i la gestió de l'àrea de Món Local al partit. Perquè això fos possible, però, havia d'obtenir el suport de 3/5 parts del consell nacional del partit. Ahir es va quedar a dos vots i ara no té altre remei que triar: si vol conservar els dos càrrecs públics, haurà de deixar la direcció del PDeCAT; si es vol mantenir com a dirigent del partit, haurà de descartar o bé el Parlament o l'Ajuntament.

Primàries

D'altra banda, la formació política va aprovar el reglament de primàries per a l'elecció dels candidats a les alcaldies en le eleccions municipals del 2019, una normativa que, com a gran novetat, obre la porta perquè independents puguin optar a encapçalar les llistes. La mesura també s'aplicarà a Girona. La idea d'obrir les portes als independents casa amb la voluntat del PDeCAT de poder disposar dels millors candidats. Els aspirants, però, hauran de presentar avals d'associats i de ciutadans, que variaran en funció del nombre d'habitants de cada localitat. Barcelona tindrà un reglament propi i, allà, els aspirants hauran d'aportar 100 avals d'associats al partit i 500 de ciutadans residents a la capital. El vot en les primàries, però, queda restringit als associats.

Campanya pel «sí»

En aquest context, la coordinadora general de la formació demòcrata, Marta Pascal, va anunciar que el partit iniciarà la campanya a favor del «sí» en el referèndum sobre la independència en un acte programat per dissabte que ve, 25 de març, en suport als encausats després de la consulta del 9-N: l'expresident Artur Mas i els exconsellers Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs.

Serà la primera gran mobilització després de la sentència condemnatòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va dictaminar que Mas, Ortega i Rigau van cometre un delicte de desobediència per l'organització de la consulta del 9 de novembre del 2014. Fa falta un «poble mobilitzat» per fer front als embats de l'Estat, va dir sobre aquesta qüestió el president Carles Puigdemont.