L'Ajuntament de Tortellà ha programat una enquesta perquè els veïns puguin opinar sobre el futur de la pedrera dels Comuns. Aquest dijous (dia 23 de març) i divendres (dia 24 de març), els veïns podran entrar al despatx del secretari i exposar sobre un llistat d'opcions la seva preferida. L'acció -segons l'alcalde Rafel Domínguez- serà a porta tancada i no podrà ser coberta en imatges pels mitjans.

L'horari de les votacions és de les 9 del matí a les 12 del migdia i de les 4 a les 8 hores de la tarda.

Els veïns donaran una opinió no del tot vinculant sobre si l'Ajuntament tanca el litigi que manté amb Cycosa, l'empresa explotadora de la pedrera o en canvi accepta l'oferta que li ha fet l'empresa.

Segons ha explicat l'alcalde, el compromís de l'empresa és restaurar la pedrera en el termini de dos anys. Després, encara hi haurà un període de garantia de 5 anys. A més, l'empresa es compromet a lliurar el permís d'explotació minera a l'Ajuntament. L'empresa tambè es compromet a donar 100.000 euros a l'Ajuntament com a compensació per l'explotació del 1993 al 2010.

Domínguez ha indicat que l'Ajuntament tindra en compte els resultats de l'enquesta i confia que hi haurà una participació de més del 40%.

Ha explicat que no hi ha campanyes a favor de continuar el litigi o d'acceptar la proposta de l'empresa. Segons ell, els veïns estan molt informats, perquè hi ha hagut diverses assemblees informatives, en les quals tothom ha pogut dir la seva. Segons ha explicat l'alcalde, durant uns 16 anys l'empresa va treure uns 50.000 m3 anuals de pedra de l'explotació.

A partir del 2010, l'Ajuntament va considerar que l'empresa incomplia els acords d'extracció i treia més pedra del compte. Llavors, l'Ajuntament va tancar la pedrera i va iniciar un litigi, perquè la justícia decidís la restauració de la pedrera i la compensació a l'Ajuntament.