La proliferació de persones a la recerca de triops a l´estanyol d´Espolla, a Fontcoberta, posa en perill aquest crustaci d´origen prehistòric que sobreviu, en forma de larva, enterrat al fons d´un espai natural que normalment està sec. Els animals són una espècie protegida que eclosiona després d´un capítol intens de pluges, com el que es va produir a mitjan febrer, i la difusió d´aquest fenomen extraordinari ha portat les organitzacions ambientals a activar les alarmes.

L´Associació de defensa del patrimoni natural del Pla de l´Estany, Limnos, lidera la preocupació per unes escenes repetides els últims caps de setmana i protagonitzades per «desenes i centenars de famílies equipades amb salabres, galledes, mainada i gossos» que «han visitat l´estanyol trepitjant i malmetent tota la vegetació, enduent-se´n triops i capgrossos», a més d´espantar la resta de la fauna d´un lloc que es coneix popularment com la platja d´Espolla. Per deixar clar l´excés, Limnos subratlla que a l´àrea dels saltants de Martís van comptar «més de 80 cotxes en un lloc sense espai».

Tant al Consorci per a l´Espai d´Interès Natural de l´Estany de Banyoles i de Porqueres com a l´oficina del cos dels Agents Rurals al Pla de l´Estany els consta un augment inusual de visitants a l´estanyol les darreres setmanes, sobretot després que se´n parlés en un programa de Televisió de Catalunya.

Els Agents Rurals, que són els responsables de la vigilància del paratge, han hagut d´advertir persones que baixen fins a l´aigua amb algun atuell amb la intenció d´ensenyar els triops a la mainada -tal com justifiquen quan els pregunten. El responsable d´aquest cos al Pla de l´Estany va explicar que molta gent no sap que es tracta d´una espècie protegida i que, fins ara, no han detectat ningú que s´emporti exemplars de triops. El tècnic coordinador del Consorci de l´Estany, Miquel Costa, va remarcar que endur-se´ls sense cap justificació científica és un delicte.

El Consorci té previst reunir-se amb l´Ajuntament de Fontcoberta per tal d´estudiar la situació i buscar la manera que no es repeteixi la situació dels últims dies. Tot i que, de moment, la gestió d´aquest ens es restringeix als espais públics de Banyoles i de Porqueres, Costa va considerar que la proliferació de visitants a l´estanyol d´Espolla és un fet que cal controlar perquè «quan van a la vora dels camins, arriben al final i veuen que poden baixar, sense cap impediment, ho fan sense consciència que allò és un espai protegit». De totes maneres, el tècnic va remarcar que es tracta d´«un problema puntual».

«Invasió» poc respectuosa amb la natura

Limnos celebra la difusió pública d´un paratge únic com la platja d´Espolla, però alerta que «no es pot dir que vinguin amb botes, ni que es poden agafar amb la mà, com va passar en el programa» de televisió que, recentment, va parlar del clot d´Espolla. En resum, l´entitat lamenta que el resultat sigui «una invasió de gent que no sempre actuen de forma respectuosa amb la natura» i ofereix el seu voluntariat per fer actuacions de sensibilització. L´associació reclama informació i una senyalització adequada per a l´espai, a més de celeritat en la incorporació de Fontcoberta al Consorci de l´Estany. Alhora, critica que aquest no hagi citat Limnos a cap Consell assessor, «una figura que mai s´ha convocat des de la creació del Consorci el 2006».