Un examinador de la DGT denuncia que se li ha denegat el permís de paternitat després que hagi estat de baixa laboral per un accident. Aquest ha presentat un recurs davant del Subdelegat del Govern a Girona i el CSIF, el sindicat majoritari, ha denunciat els fets davant la Defensora del Poble per la discriminació dels funcionaris en el Permís de Paternitat.

Els fets que afecten l'examinador de la DGT a Girona, Alfredo López, es remunten al setembre. Quan va patir un accident laboral in itinere. Això va provocar que hagués d'agafar la baixa. I a partir d'aquí, l'examinador estava pendent de ser pare, fet que va succeir el 8 d'octubre de l'any passat, quan van néixer dos bessons.

En aquest moment, el treballador de la DGT es trobava de baixa encara. I segons explica en el recurs potestatiu de reposició que ha adreçat a la Subdelegació de Girona, el 20 de gener d'aquest any va demanar el permís de paternitat de 17 dies, ja que és el que li pertoca per ser pare de bessonada, i segons recull l'Estat Bàsic del Treballador Públic (EBEP), assegura.

Després d'estudiar-se el seu cas, segons denuncia el treballador, el 24 de gener va rebre la decisió final: se li denegava el permís sol·licitat entre el 20 de febrer i el 8 de març, segons recull l'escrit perquè «al excedir al seu entendre dels dies legalment establerts i a la vegada, no sol·licitar el gaudi a partir de la data del naixement dels seus fills tal com disposa l'article 49 c. del EBEP».

Davant la resolució ara ha reclamat a la Subdelegació del Govern que se li reconegui el dret al permís de paternitat de 17 dies. Els 15 corresponents al part normal, més els 2 corresponents al part múltiple en haver nascut els dos fills. Vol que es pactin els dies i, si no se li reconeix, reclama que se l'indemnitzi econòmicament amb els 17 dies que li corresponen. El CSIF ha presentat una queixa a la Defensora del Poble aquesta setmana a Madrid per la discriminació que pateix el col·lectiu de funcionaris en l'aplicació del permís de paternitat, que va entrar el 2017.

Assegura que el gruix del personal públic es regeix per l'Estatut dels Treballadors, tant en la durada com en el règim de gaudi i que en canvi, ell es troba sota del paraigua de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic que només permet gaudir el permís de paternitat a partir del naixement, mentre que la resta dels funcionaris el poden sol·licitar les 16 setmanes següents al part. Ahir va ser impossible contactar amb la DGT de Girona.