Un nen de menys de dos anys va morir diumenge al vespre a l´hospital Josep Trueta de Girona amb símptomes de patir la malaltia meningocòccica. Segons van confirmar ahir fonts del Departament de Salut, diumenge 19 el pediatra de guàrdia de l´hospital de Girona va notificar la defunció d´un infant amb sospita de malaltia meningocòccica, l´evolució de la qual, en aquest cas, va ser «fulminant».

La malaltia meningocòccica és una patologia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ i que pot produir una infecció generalitzada (sèpsia meningocòccica) o bé afectar només el sistema nerviós (meningitis). Es transmet persona a persona mitjançant les secrecions faringes i nasals. Així, requereix un contacte estret per al contagi, per exemple dormir a la mateixa habitació, viure a la mateixa casa, fer petons amb intercanvi de saliva o compartir la mateixa aula.

Davant la sospita diagnòstica de malaltia meningocòccica pels símptomes que presentava l´infant, Salut va posar en marxa de seguida les mesures per prevenir la malaltia. Es va valorar que les persones que havien tingut un contacte estret eren la pròpia família i les persones que compartien aula a la llar d´infants on anava el nen, del qual el Departament no ha volgut precisar l´edat ni el veinatge.

Dilluns al matí, tècnics del Servei de Vigilància Epidemiològica de la Generalitat es van desplaçar a la llar d´infants del pacient per indicar el tractament preventiu a les persones que havien tingut un contacte de molta proximitat, intensitat i de llarga durada amb el cas. La mesura preventiva de la malaltia és la quimoprofilaxi, el tractament amb antibiòtics.

Des del Departament de Salut remarquen que el contagi no es produeix per contactes amb joguines o altres estris escolars perquè el meningococ és un germen que, un cop fora de l´organisme, resisteix molt poc al medi ambient.

Freqüent a l´hivern i primavera

L´any 2015, a la regió sanitària de Girona es van notificar divuit casos de malaltia meningocòccica i segons les dades del Servei Català de la Salut, la incidència a la demarcació va ser de 1,9 casos per cada 100.000 habitants.

La malaltia meningocòccica pot presentar-se a qualsevol edat, tot i que és més freqüent en nens d´entre un i cinc anys.

Es produeixen casos durant tot l'any, però de forma més freqüent durant els mesos d'hivern i primavera. Generalment són casos aïllats, però poden aparèixer també com a brot, quan hi ha dos o més casos relacionats, sobretot en familiars convivents i escoles.