Abans d'atacar les flames s'ha d'esperar que la companyia elèctrica, en aquest cas Endesa, asseguri la instal·lació, ja sigui una línia d'alta, mitjana o baixa tensió, estableix la regla d'or del «vademecum» dels experts en electricitat, la que «no s'ha de perdre mai de vista». És la instrucció que dona a un grup d'efectius del Cos de Bombers de la Generalitat de la Regió d'Emergències de Girona Joan Carles Díaz, gestor de la subestació de Mas Xirgu, connectada a quatre línies d'alta tensió de 110 quilovolts -que es dirigeixen cap a Sils, Juià, Susqueda i el Pla de l'Estany- i a 32 de mitjana tensió, de 25 quilovolts cadascuna. Ahir, una vintena de bombers van conèixer in situ el funcionament de la instal·lació i van obtenir informació de primera mà sobre com Endesa aplica els protocols d'emergència.

Gabriel Marzo, cap del Parc de Bombers de Palafrugell, va prendre part en la sessió formativa: «el risc elèctric complica els incendis», assenyalava, i resulta «primordial», afegia, «protegir l'entorn, assegurar la zona abans d'actuar». En cas de foc en alguna instal·lació elèctrica Endesa s'ocupa, en primera instància, de tallar el corrent per evitar que els efectius dels equips d'emergències puguin patir cap accident que, fàcilment, l'alt voltatge pot elevar a tragèdia personal.

«Saltar del camió», si cal

I què passa si la ploma del camió entra en contacte amb l'electricitat? «Doncs probablement s'encendran les rodes», respon Díaz. I? «En aquest cas el millor que podeu fer [els bombers] és saltar del camió; potser prendreu mal, però és la millor opció», afegeix el gestor de la subestació de Mas Xirgu, que subministra electricitat a 43.266 clients de quinze municipis del Gironès i de la Selva. Els tallers s'han programat al llarg d'aquesta setmana; en conjunt hi participaran 350 bombers de «tota l'escala de categories» -des del bomber ras fins als comandaments- de la Regió d'Emergències de Girona, informen l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i Endesa que, amb inciatives com aquesta, a banda de millorar la seguretat davant d'emergències elèctriques, busquen «optimitzar l'eficàcia de les tasques d'intervenció, minimitzar els danys materials i proporcionar un ràpid restabliment del servei elèctric».

Endesa i la Generalitat fa set anys que col·laboren en campanyes de «prevenció de riscos elèctrics», fins al punt que sessions com la d'ahir a Girona s'inclouen en la formació obligatòria dels Bombers. I si els bombers aprenen en els tallers, «Endesa es nodreix del coneixement que els Bombers tenen de les d'emergència i de com gestionar situacions de crisi», apunten des de la companyia. L'abril de l'any passat ambdues parts van signar un nou conveni per a la prevenció d'accidents laborals, encara vigent.