Xaropclown, els pallassos d'hospital de Girona, volen expandir la seva activitat a més centres sanitaris gironins a banda de l'hospital Josep Trueta, on han visitat més de 25.000 pacients en una dècada. Actualment, l'entitat treballa a l'hospital de Girona i en centres de gent gran, però coincidint amb el seu desè aniversari vol obrir-se a tota la demarcació. De moment ja ha signat un conveni amb l'hospital Santa Caterina de Salt, on començaran a treballar en els pròxims mesos, i està en contacte amb Blanes, Figueres i Olot per treballar plegats.

Nascuda el 2007, l'entitat compta amb tres pallassos d'hospital que dos dies a la setmana visiten els pacients de l'àrea pediàtrica del Trueta. En aquesta dècada ha fet 850 visites al centre i han professionalitzat la figura del pallasso d'hospital, consolidant un projecte «fet a mida del Trueta» que ara volen compartir amb la resta de la demarcació, segons va explicar ahir la directora artística de Xaropclown, Ángeles García.

«Volem expandir-nos d'una manera que poguem garantir el projecte, assegurar un finançament que permeti la regularitat de les visites als centres, perquè això és clau per guanyar-nos la confiança de professionals i pacients», segons García, que remarca que l'activitat dels clowns és gratuïta per als centres i que es finança amb fons públics, patrocinadors, donatius i activitats que impulsa la pròpia entitat.

Desè aniversari

En aquest sentit, Xaropclown celebrarà el desè aniversari amb múltiples activitats que volen donar visibilitat a la tasca que fan, així com recaptar fons per finançar el pla d'expansió, perquè ja estan treballant en la formació de nous pallassos per fer front al volum de feina que esperen.

El plat fort de la celebració serà un concert de Sant Jordi el 22 d'abril a l'Auditori de Girona a càrrec de Lídia Torrejón, Santi Fontclara i Clara; una activitat que l'entitat vol continuar de cara als anys vinents.

A més, també hi ha previst un torneig de futbol sala a benefici de l'entitat el 2 d'abril al pavelló d'esports de Quart en què participaran veterans del Barça, el Girona FC, Blanesport i FS Quart.

I com a acte principal dels deu anys dels pallassos d'hospital de Girona, del 21 al 23 de setembre hi haurà una trobada de grups de pallassos d'hospital de tot l'Estat en què es constituirà la federació espanyola del sector. A més de jornades de treball intern, aquests clowns també visitaran els hospitals gironins, centres sociosanitaris com el Puig d'en Roca, Maria Gay i Mutuam i d'educació especial com Palau i Font de l'Abella.

El president del Dipsalut, Josep Maria Corominas, va destacar ahir la tasca de Xaropclown com «una iniciativa necessària» que fa «gent seriosa que ha treballat deu anys per un objectiu». El responsable de l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, que dona suport a l'associació, va reblar que s'encarreguen de completar el tractament per als nens en moments de gran angoixa.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va agrair la tasca dels pallassos d'hospital assegurant que «han sabut trobar una fórmula innovadora per tractar el pacient i formar part de la xarxa sanitària».