Després de passar la setmana passada amb un clima del tot primaverenc, amb temperatures altes que feien deixar enrere l'hivern i començar a pensar en la platja, aquesta setmana -que coincidia precisament amb l'inici oficial de la primavera- la situació anticiclònica s'ha anat girant per arribar ahir i avui al matí a un clima més propi de l'hivern, amb pluja, fred i neu a les muntanyes i zones del prepirineu. Almenys durant hores, ja que la previsió és tornar a recuperar la normalitat.

El Servei Meteorològic de Catalunya va advertir ahir de l'arribada d'una pertorbació que donaria lloc a un ràpid canvi de temps amb pluja abundant, algunes nevades a cotes mitjanes i baixes i una baixada de les temperatures.

La pluja es va iniciar sobretot a la tarda, començant pel litoral i prelitoral i amb el pas de les hores es va anar estenent cap a l'interior. Durant la nit de divendres i matinada d'aquest dissabte les precipitacions ja podien afectar qualsevol punt de Catalunya. A les comarques gironines, les pluges es van estendre a totes les comarques, amb poca acumulació de precipitació, almenys fins a l'entrada del vespre i a l'espera del que passés a la matinada, encara que amb una forta baixada tèrmica.

Els punts on fins al vespre s'havia acumulat més pluja al llarg del dia van ser a la Garrotxa. A Olot, 21 mm i a la Vall d'en Bas, 20,8 mm. També al Ripollès, amb 23,1 mm a Ulldeter, 19,5 mm a Sant Pau de Segúries o 16,2 a Sant Joan de les Abadesses. A la comarca de la Selva es van registrar 18,6 mm a Vilobí, 18,5 mm a Santa Coloma o 17,1 mm a Anglès. Al Gironès arribaven als 15,2 mm a Fornells de la Selva i a 9,3 a Girona, mentre al Baix Empordà es deixaven registres de 14,5 mm a Monells, 11,8 mm a la Bisbal i 14 a la Tallada. Al Pla de l'Estany, l'estació de Banyoles va registrar 11,1 mm. En canvi, a l'Alt Empordà l'acumulació va ser de 12 mm a Navata, 7,6 a Sant Pere Pescador i 5,5 a Roses.

La davallada tèrmica sí que es va fer notar amb mínimes i màximes molt per sota respecte a les jornades anteriors, sobretot a l'interior i prelitoral. A Sant Pau de Segúries la mínima va ser de -0,3ºC i una màxima de 7,8; a Olot, mínima de 2,8 i màxima de 10,6; a Banyoles, mínima de 5,7 i màxima de 10,5; a Girona, mínima de 3,9 i màxima de 12; a Vilobí, mínima de 2 i màxima d'11,4; a Viladrau, mínima de 0,2 i màxima de 7,3; a la Bisbal, mínima de 5,6 i màxima d'11,8; a Torroella, mínima de 7,2 i màxima de 12,2; a Castelló, mínima de 6,8 i màxima de 13; Portbou, mínima de 7,8 i màxima d'11,1.

A banda, l'entrada d'aire fred a l'interior va donar lloc a una baixada de la cota de neu durant la nit de divendres i matinada de dissabte, que començaria al voltant dels 900 metres. També s'espera vent fort al nord-est, que també afectarà l'estat del mar.

La inestabilitat durarà fins avui a la tarda i es preveu que demà es tranquil·litzi, tot i que l'ambient serà més fred. La predicció a mitjà termini indica inestabilitat dilluns però amb una tendència a l'estabilització atmosfèrica i un augment de les temperatures.