Lloret de Mar i set ciutats turístiques més s'han aliat amb l'objectiu de redissenyar de manera conjunta la seva oferta promocional, ser més competitius i resoldre les problemàtiques comunes que pateixen. A part de la localitat selvatana, formen part d'aquesta llista: Salou, Torremolinos, Benidorm, San Bartolomé de Tiraja, Calvià, Adeje i Arona.

La Declaració per una Aliança de Municipis de Sol i Platja es va signar fa uns dies a Madrid, concretament a la seu de l'OMT (Organització Mundial del Turisme) i com a representant lloretenc hi va assistir el conseller delegat de turisme, Jordi Sais (CiU). «La idea per crear aquesta aliança va sorgir de Lloret i Salou, amb l'objectiu de reclamar a les administracions supramunicipals que s'involucrin a l'hora de resoldre una sèrie de problemàtiques que patim tots» va ressaltar Sais.

En aquest sentit, l'edil lloretenc va recalcar que aquestes ciutats tenen «necessitats» diferents a altres localitats costaneres i que cal que es reconegui aquesta «singularitat». «Sobretot a l'estiu, ens veiem sobredimensionats per la quantitat de visitants que tenim i això és una característica que tenim tots en comú» va explicar Sais, precisant que això afecta els serveis que queden «desbordats», com la neteja municipal o la tasca policial o als residents que pateixen, per exemple, la manca d'una regulació estable sobre els Habitatges d'Ús Turístic (HUT). A més, el conseller delegat va subratllar que de les vuit poblacions, Lloret és la més petita amb 40.000 habitants, tot i que les més afectades són les ubicades a Canàries o les Illes Balears pel «seu aïllament territorial». Sobre la trobada, Sais va destacar la bona entesa i la manca de contingut polític de la mateixa.

Més finançament

Les vuit destinacions que van signar l'aliança representen per si soles, amb 10,5 milions de viatgers, més del 10% dels quasi 100 milions de moviments turístics registrats a l'Estat espanyol el 2016 i el 16,5% dels 330 milions de nits d'allotjament en tot el país (el 50% en destinacions de sol i platja). «Som, per tant, una part important de la marca Espanya» va destacar l'alcalde de Torremolinos (Costa del Sol), José Ortiz.

També l'alcalde de Salou (Tarragona-Costa Daurada), Pere Granados va remarcar que com a Aliança «cal tenir la capacitat de revisar, modernitzar i reconvertir de forma integral la destinació, d'acord amb les noves demandes, exigències i tendències del mercat per així, impulsar un creixement qualitatiu i un model redissenyat amb més valor afegit».

En aquest sentit, els vuit representants de l'aliança van criticar les «limitacions pressupostàries a les quals el té abocat l'actual sistema de finançament» dels municipis turístics, que consideren «insuficient» per fer front a la prestació dels serveis que necessiten unes poblacions que poden arribar a quadruplicar-se estacionalment. Per això, va reclamar l'obertura de diàleg amb les diferents administracions supralocals que pugui definir un nou sistema de finançament en què «s'incrementi la participació en els ingressos» de l'Estat espanyol, i els procedents de les respectives comunitats autònomes i de la Unió Europea.

«Cal assenyalar la importància clau que suposen, per l'economia, aquestes destinacions i que tenen una gran pressió sobre els recursos i les infraestructures que repercuteixen en els veïns» va lamentar l'alcalde d'Arona (Tenerife), José Julian Mena. Per la seva part, el batlle de Benidorm (Alacant-Costa Blanca), Antonio Pérez, va matisar que el de sol i platja «és un model turístic d'èxit, com demostra el fet que els vuit municipis d'aquesta aliança sumin més de cinquanta milions de pernoctacions anuals» i va subratllar que cal cuidar «el que funciona».

Trobada el mes de maig

A part dels representants ja mencionats, van acudir a la presentació d'aquest «pool de destinacions turístiques»: l'alcalde de San Bartolomé de Tirajana (Gran Canària), Marco Aurelio Pérez; el batlle de Calvià (Mallorca-Illes Balears), Alfonso Rodríguez Badal; i el d'Adeje, José Miguel Rodríguez. «L'aliança signada amb aquests municipis que també tenen una llarga i dilatada experiència turística, serà de gran ajuda per intercanviar experiències i concretar accions que permetin donar visibilitat i afrontar les mateixes problemàtiques» va ressaltar Sais, avançant que la pròxima trobada està prevista per al mes de maig.