L'Ajuntament de Santa Pau va aprovar en el darrer ple municipal establir un conveni amb el Bisbat pel manteniment dels cementiris del poble de Santa Pau i dels agregats de Sa Cot i del Sallent.

L'alcalde, Pep Companys (UpSP-ERC), va recordar que el 2005 l'Ajuntament i el Bisbat ja havien establert un acord. Això no obstant, va explicar que no reflectia bé els compromisos de les dues parts.

Va explicar que l'acord serà per quatre anys prorrogables i establirà el compromisos de l'Ajuntament en neteja i manteniment dels espais comuns de l'interior i de l'exterior. També es farà càrrec de la gestió de les sepultures.

Per la seva part, el rector conservarà una clau per entrar i sortir quan vulgui del recinte mortuori. Va recordar que fa poc la brigada municipal va fer obres de reparació al cementiri de Sa Cot. En el ple, l'oposició va interessar-se pel cementiri de Sant Martí. Es tracta d'un veïnat proper al poble de Santa Pau, ubicat a la falda de la muntanya de Sant Julià del Mont.

Trasllat de les restes

L'alcalde va respondre que sempre ha estat de titularitat del Bisbat de Girona i va recordar que està sense utilitat des de fa uns 40 anys. La voluntat de l'Ajuntament -va precisar el batlle- passaria per desmuntar el cementiri i conservar només l'ermita que hi ha al costat. Per fer-ho caldria traslladar les restes als altres fossars del municipi. Companys diu que és «un tema complicat», perquè cal parlar amb els veïns. L'Ajuntament ha demanat el llibre de registre al Bisbat.