El Departament de Salut invertirà aquest any 169.000 euros per atendre les persones sense sostre amb trastorns mentals greus a Girona, més de set vegades més que el que hi va invertir el 2016, quan van ser 22.000 euros. Al conjunt de Catalunya, Salut duplicarà els recursos -amb 908.000 euros més- per respondre a les necessitats d'un col·lectiu molt vulnerable i que s'han incrementat amb la crisi econòmica.

El pressupost per a la salut comunitària i l'atenció de les persones sensellar amb trastorns mentals greus passa de l'1.188.997,25 de l'any 2016 als 2.069.623,25 aquest 2017, i es potenciarà especialment el personal, tant psiquiatres com professionals d'infermeria, que atenen al carrer aquestes persones, oferint-los acompanyament per als tractaments que puguin necessitar, i donant-los suport a tot el procés que pot culminar deixant enrere la condició de sensesostre.

L'increment de recursos es produirà a Girona, Lleida i Barcelona, a més de l'àrea metropolitana de la capital catalana, i el procés es farà de manera coordinada amb els serveis socials locals i els ajuntaments i en col·laboració amb el Departament de Treball, Afers Socials i Família, que és la conselleria que lidera l'estratègia integral per als sense llar.

En el cas de Girona, l'actuació prevista per la conselleria inclou la contractació de quatre persones més per a l'atenció a la salut mental dels sense llar -passaran a ser set- i un increment de 147.000 euros, que es canalitzaran a través del Centre d'Acollida de la Sopa i l'Institut d'Assistència Sanitària, l'entitat que gestiona la Xarxa de Salut Mental de les Comarques Gironines.

Aquests increments formen part del pla director de salut mental i addicions que projecta, fins al 2020 el Departament. El conseller de Salut, Toni Comín, va recalcar que l'atenció als sensesostre és una estratègia «fonamental» que requereix una intervenció interdisciplinària, perquè la seva situació social i mèdica «es retroalimenta, perquè viure al carrer activa els processos de trastorn mental en la meitat dels sensellar de Catalunya».

En aquest sentit, Comín va indicar que per a aquests casos és imprescindible fer un «abordatge simultani des de l'atenció social i des de l'atenció psiquiàtrica», per la qual cosa es destinarà més pressupost a aquests equips d'intervenció de carrer. «Per aturar l'aïllament d'aquestes persones i la seva marginació social», va dir ahir.