31 de març de 2017
31.03.2017

Anul·len la sanció a la jutgessa d'Olot amonestada per falta de respecte al català

El CGPJ al·lega que hi va haver un defecte de forma en el procés sancionador al TSJC

31.03.2017 | 00:22

La Comissió Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar dimecres per unanimitat anul·lar les dues sancions que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va imposar a la jutgessa d'Olot Ana Maria Caballero per manca de respecte a dues advocades a qui va demanar que parlessin en castellà –i no en català– tot assegurant que és un «idioma universal». El CGPJ justifica la decisió per un suposat defecte de forma en el procés sancionador que va dur a terme la Sala de Govern del TSJC. Segons el màxim òrgan de govern dels jutges, el procés no va seguir tots els procediments establerts perquè no es va permetre que la jutgessa presentés al·legacions per segona vegada després que es proposés la sanció.

Caballero va rebre dues amonestacions per dues faltes lleus de desconsideració. La primera pels comentaris a dues advocades durant un judici de faltes on la jutgessa ja va reclamar a les lletrades que parlessin en castellà, perquè només entén el català escrit. En l'intercanvi d'opinions, Caballero va retreure a les advocades la seva «manca de cortesia» i els va dir literalment, en to mofeta: «Jo pensava que eren bilingüistes, però veig que només saben parlar català i no saben usar el castellà». La jutgessa, aleshores, també va amenaçar de suspendre el judici i es va referir a l'espanyol com un «idioma universal». La segona amonestació va ser per la manca de respecte que, a criteri del TSJC, la jutgessa va demostrar cap a la mateixa Sala de Govern del TSJC quan aquesta li va demanar que fes al·legacions. Per tot plegat, el TSJC li va imposar una «sanció d'advertència» per dues faltes lleus de desconsideració.

El CGPJ ha suspès aquesta decisió. La Comissió Disciplinària de l'òrgan dels jutges assegura que es va produir un defecte de forma en el procés perquè la sala no va permetre que la jutgessa presentés noves al·legacions després que el TSJC proposés una sanció pel seu comportament. Fonts del CGPJ asseguren que la Sala adopta aquesta decisió sense entrar en el fons de la qüestió ni opinar sobre l'actuació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook