La direcció del PDeCAT que encapçala Marta Pascal i David Bonvehí ja ha decidit quins seran els canvis en la direcció i funcions del partit a Madrid després de fer-se efectiva aquest dimecres la inhabilitació de Francesc Homs arran de la sentència condemnatòria del Suprem. El diputat Carles Campuzano substituirà Homs com a portaveu del PDeCAT al Congrés mentre que el gironí Jordi Xuclà assumirà les funcions de coordinació i acció política dels vuit diputats i quatre senadors del partit.

Campuzano, que és a Madrid des del 1996 (set legislatures), era el més ben situat per substituir Homs. Era el diputat més veterà al Congrés i fins ara ocupava el càrrec de portaveu adjunt. Xuclà (diputat en cinc legislatures i abans senador durant quatre anys) també sonava a les travesses com a possible portaveu. Finalment, la direcció del PDeCAt ha decidit dividir i repartir les funcions que exercia Homs, la de president del grup de diputats i senadors a les Corts i la de portaveu al Congrés.

Així, Campuzano serà el portaveu al Congrés i Xuclà farà les funcions de coordinació i acció política dels diputats i senadors (tant uns com els altres al grup mixt). Josep Lluís Cleries mantindrà les funcions de portaveu al Senat.

Amb aquesta distribució el PDeCAT s’«adapta al sistema de responsabilitats compartides que regeix el funcionament de la formació política des de la seva creació el mes de juliol passat» han assegurat en un comunicat per anunciar els canvis del nou «tàndem Campuzano-Xuclà». En l’escrit també «deploren profundament el judici polític que ha portat a la inhabilitació d'Homs».

«El Partit Demòcrata vol manifestar de nou el seu rebuig per la sentència judicial a Francesc Homs que ha estat apartat del seu mandat democràtic per una decisió judicial sense precedents. Aquesta decisió inaugura una ignominiosa etapa en la qual la defensa d'unes idees polítiques i la facilitació de l'exercici del dret a la llibertat d'expressió tenen conseqüències penals», han afegit en el comunicat.

Amb el PDeCAT al Parlament català dins el grup de JxSí, on les decisions es prenen conjuntament, a Madrid en canvi suposa una «finestra» i «un lloc únic» on el PDeCAT «pot expressar el perfil ideològic i de partit» i fer sentir la seva veu, ha assegurat avui Xuclà.

A banda, el nou diputat que substitueix Homs com a diputat, Feliu Guillaumes, ja té les credencials i prendrà possessió en el ple del Congrés de la setmana que ve.