L'hospital Josep Trueta de Girona ha estalviat uns 700.000 euros en tres anys gràcies a la diàlisi periotoneal, un sistema que permet que els pacients renals facin el tractament des de casa i, per tant, guanyin autonomia i qualitat de vida respecte dels que són tractats al centre.

És una de les conclusions d'un estudi presentat per una nefròloga del centre gironí aquesta setmana al Congrés Nacional d'Hospitals i Gestió Sanitària de Sevilla i que també conclou que quan els pacients reben la informació adequada sobre els diferents tractaments existents, augmenta l'elecció de la diàlisi peritoneal, un sistema que dona més independència al malalt i en què el Trueta és capdavanter.

Per tal de donar a conèixer aquesta tècnica entre els pacients amb malaltia renal crònica avançada, fa anys que el servei de Nefrologia del Trueta va implantar un procés educatiu estructurat per informar-los de les característiques d'aquest tractament, i des d'aleshores el nombre d'usuaris de la diàlisi a domicili s'ha multiplicat.

«El procés educatiu permet que el pacient tingui tota la informació a l'hora de decidir quin tractament vol seguir, pros i contres, els resultats que s'obtenen i com afectarà la seva vida i això fa augmentar els que trien el tractament domiciliari», indica la doctora García, que apunta també l'efecte del boca-orella entre els pacients satisfets que s'ho recomanen els uns als altres com un dels factors que ha fet estendre el seu ús.

Més que altres centres

En aquest sentit, el Trueta té una taxa molt alta de pacients que fan servir aquest tractament. La meitat dels malalts renals de l'hospital que requereixen diàlisi escullen la peritoneal en lloc del tractament a l'hospital de l'hemodiàlisi, una proporció molt superior a la d'altres centres.

I és que, en conjunt, el 13% dels pacients renals de la província opten per la diàlisi peritoneal, mentre que al global dels hospitals catalans el percentatge se situa en el 9% i va a la baixa.

Pel que fa al perfil dels pacients del Trueta que prefereixen la diàlisi a casa, García indica que el ventall de malalts és molt ampli. «En el cas dels pacients més joves, sempre els aconsellem començar per aquí, però també tenim gent molt gran que vol evitar els desplaçaments a l'hospital», indica la facultativa.

«Si fas hemodiàlisi has d'organitzar la vida al voltant del tractament i del que marca l'hospital, mentre que si tries el peritoneal, ets tu qui decideix», subratlla la metgessa de l'hospital de referència de les comarques gironines.

A banda dels beneficis per al pacient, que fins i tot pot fer la teràpia mentre dorm, l'estudi també assenyala l'impacte positiu de la diàlisi domiciliària en els pressupostos del sistema sanitari, ja que té un cost inferior a la diàlisi convencional.

Segons les dades de l'estudi, mentre que el cost del tractament domiciliari és de 32.400 euros a l'any per pacient, el de l'hemodiàlisi és de 46.600 euros anuals, el que es tradueix en un estalvi de 14.000 euros per malalt i any i, en total, uns 700.000 euros en els tres anys avaluats en el treball, del 2012 al 2014.