L'Ajuntament d'Olot ha aprovat en el ple extraordinari d'aquest matí el projecte del Firal. L'acord ha tirat endavant amb els vots a favor de PdeCAT, PSC i ERC; l'abstenció d'OeC i el vot en contra d'ERC. El projecte aprovat és Teixir Cosir i Vestir de Xavier Bayona, XAA Arquitectura, Bach Arquitectes i Lluís Paumé.

L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (PdeCAT) ha indicat que després de l'aprovació queden 50 dies per la presentació d'al·legacions a l'aprovació i les contribucions especials. Passat el temps de les al·legacions començaran les obres primer d'una manera pausada: juny, juliol i agost i a partir del setembre ja amb tot el compromís sobre el terreny.

La intenció -segons l'alcalde- és teni el mínim de tempos possible la part central del Firal en obres i que a l'estiu del 2018 el mig del Firal estigui acabat per poder fer-la servir per les Festes del Tura. Després de festes, fer-hi els acabats i que el Firal ja estigui del tot acabat i en ple servei abans del Nadal del 2018.

Imatge virtual de la proposta guanyadora

En les intervencions d'argumentació de vot, Xavier Garcia (OeC), ha indicat que està d'acord amb el projecte per la millora que suposa en els serveis de clavegueram, connexions elèctrique i d'altres serveis. Això no obstant, la important millora estètica i la -segons el seu criteri- que la implicació dels veïns en el procés participatiu va quedar una mica curta. Va recordar l'aportació del seu gru en forma d'incloure un aparcament de bicicletes i dos aparells de gimnàstica per a la gent gran en el projecte.

Mireia Tresserras (CUP) ha valorat que en el seu criteri el projecte aprovat no és el d'una remodelació, sinó que es tracta d'una obra nova. Va considerar que, segons la seva opinió, la crisi no està superada i en conseqüència les administracions públiques no s'han de comprometre en obres fastuoses.

Josep Quintana (ERC) ha valorat que en el procés d'elecció del projecte hi va haver voluntat de cercar un acord. Va assenyalar la necessitat de refer tots els serveis i que unes 3.000 persones van participar en la consulta.

La regidora d'Hisenda, Montserrat Torras (PdeCAT) va comptabilitzar el cost de l'obra en 4.406.000 € i el del projecte en 167.000 €. Va indicar que el 10,17% va a càrrec de les contribucions especials aprovades. A la pràctica, només un 9% repercutirà en els veïns, perquè l'Ajuntment té propietats a la zona afectada i haurà d'afrontar les seves contribucions. El repartiment de les contribucions és d'un 40% segons l'alineació de la façana i d'un 60% segons l'altura.