El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat la Generalitat a pagar 75.000 euros a l'Ajuntament de Camprodon per no haver aportat aquest import, al qual s'havia compromès. La sentència obliga el Consell Català de l'Esport a complir el conveni que va signar amb el consistori el febrer del 2012. Llavors, el govern català va acordar que concediria una subvenció de 75.000 euros -a través d'un crèdit- a Camprodon per a la reforma del camp de futbol municipal, on es va instal·lar gespa artificial. Tot i això, el crèdit no es va acabar fent efectiu per «causes sobrevingudes». La resolució del TSJC es basa en una altra sentència, que va dictar l'any passat, quan ja va condemnar la Generalitat a pagar 600.000 euros a l'Ajuntament de Vilafant per no haver aportat l'import corresponent. En aquell cas, estava en joc la construcció del pavelló de la població.

L'abril del 2014, el consistori de Camprodon va presentar un contenciós contra la resolució del Govern -del gener del mateix any- que anul·lava el conveni signat el 2012 en el qual es comprometia a aportar 75.000 euros per a la reforma del camp de futbol. L'executiu català ho va justificar sota l'argument de «causes sobrevingudes». D'aquesta manera, la resolució del TSJC assenyala que l'origen del conflicte entre la Generalitat i l'Ajuntament de Camprodon sorgeix de l'acord del febrer del 2012, quan el Consell Català de l'Esport va pactar concedir una subvenció total de 139.843 euros per contribuir en la instal·lació de gespa artificial al camp. La subvenció s'havia de finançar amb un crèdit de l'Institut Català de Finances (ICF). Dels 139.843 euros, 75.000 corresponien a l'import de l'ajut i la resta (64.843 euros) al pagament dels interessos del crèdit, així com a les despeses derivades.

El precedent de referència

Ara bé, prop d'un any més tard, el juny del 2013, el Consell Català de l'Esport va fer marxa enrere, ja que va declarar «la ineficàcia» del conveni. El gener del 2014, el departament de Presidència del Govern va certificar aquesta anul·lació, amb una resolució contrària a la concessió de la subvenció de 75.000 euros al consistori de Camprodon. Com que aquest cas -excepte la diferència en la quantitat de l'import- és gairebé igual que el procés que també va denunciar Vilafant, la sentència del TSJC agafa com a referència aquest precedent dels 600.000 euros no aportats. Per tant, seguint la mateixa resolució, recorda que «ni la crisi econòmica» ni els consegüents condicionaments pressupostaris, que a l'ICF van suposar la decisió de deixar de finançar inversions en els equipaments esportius, «justifiquen la declaració d'ineficàcia sobrevinguda» en la subvenció concedida a l'Ajuntament de Camprodon.

Per això, el TSJC ha resolt que la Generalitat ha de fer efectiu el pagament pendent de 75.000 euros a Camprodon per a la instal·lació de gespa artificial al camp de futbol municipal. Així mateix, ha condemnat el govern català a pagar les costes de tot aquest procés judicial, que poden ascendir fins als 1.200 euros. Contra aquesta sentència es pot presentar un recurs de cassació en el termini de 30 dies des de la seva notificació.