L'Ajuntament d'Olot va aprovar el projecte del Firal en el ple extraordinari d'ahir al matí. L'acord va tirar endavant amb els vots a favor de PDeCAT, PSC i ERC; l'abstenció d'OeC i el vot en contra de la CUP. El projecte aprovat és T eixir Cosir i Vestir de Xavier Bayona, XAA Arquitectura, Bach Arquitectes i Lluís Paumé.

L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (PDeCAT), va indicar que després de l'aprovació queden 50 dies per la presentació d'al·legacions a l'aprovació del projecte i per a les contribucions especials. Passat el temps de les al·legacions, començaran les obres, primer d'una manera pausada: juny, juliol i agost i a partir del setembre i ja amb tot el compromís sobre el terreny treballaran la part del mig.

La intenció -segons l'alcalde- és tenir el mínim de temps possible la part central del Firal en obres. Així doncs, començaran per la part més propera al Firalet i després actuaran a la part del mig. L'actuació preveu canviar les conduccions del clavegueram i de les aigües de la pluja. La idea és que amb el canvi de les conduccions es contribueixi a fer acabar les inundacions provocades a la part nord de l'entorn de l'església de Sant Esteve per causa de la baixada d'aigües del volcà Montsacopa en dies de pluges intenses.

La previsió és que a l'estiu del 2018 el mig del Firal estigui acabat per poder fer-la servir per Festes del Tura. Després de festes, fer-hi els acabats i que el Firal ja estigui del tot enllestit abans del Nadal del 2018.

En les intervencions d'argumentació de vot, Xavier Garcia (OeC), va indicar que està d'acord amb el projecte per la millora que suposa en els serveis de clavegueram, connexions elèctriques i d'altres serveis. Això no obstant, la important millora estètica i el fet que -segons el seu criteri- la implicació dels veïns en el procés participatiu va quedar una mica curta, van fer que els Comuns decidissin l'abstenció.

Va recordar que l'aportació del seu grup ha suposat la inclusió en el projecte d'un aparcament de bicicletes i 2 aparells de gimnàstica per a la gent gran.

Mireia Tresserras (CUP) va valorar que en el seu criteri el projecte aprovat no és el d'una remodelació, sinó que es tracta d'una obra nova.

Va considerar que, segons la seva opinió, la crisi no està superada i en conseqüència les administracions públiques no s'han de comprometre en obres fastuoses.

Josep Quintana (ERC) va valorar que en el procés d'elecció del projecte hi va haver voluntat de cercar un acord. Va assenyalar la necessitat de refer tots els serveis i que unes 3.000 persones van participar en la consulta.

Contribucions

L'aprovació de les contribucions va tirar endavant amb els vots del PDeCAT, PSCi ERC; l'abstenció d'OeC i el vot en contra de la CUP.

La regidora d'Hisenda, Montserrat Torras (PdeCAT) va comptabilitzar el cost de l'obra en 4.406.000 ? i el del projecte en 167.000 ?.

Va indicar que el 10,17% va a càrrec de les contribucions especials aprovades. A la pràctica, només un 9% repercutirà en els veïns, perquè l'Ajuntament té propietats a la zona afectada i haurà d'afrontar les seves part en les contribucions. L'aportació dels veïns està valorada en uns 380.000 ?, repartits en 150 finques.

El repartiment de les contribucions és d'un 40% segons l'alineació de la façana i d'un 60% segons l'altura. Els pagament de les contribucions es repartirà en 8 cops. Montserrat Torras va demanar que si algú necessita més temps, pot anar a l'Ajuntament.

L'alcalde, Josep Maria Corominas, va considerar: «Entenc que a ningú li agrada que li demanin diners per una obra». Va assenyalar que l'actuació representarà una millora molt important al centre de la ciutat que revertirà en benefici dels veïns.

Segons ell, són les mateixes contribucions que, en el seu moment, l'Ajuntament va aplicar a l'obra del Firalet. Corominas va explicar que abans de decidir les contribucions van fer reunions informatives amb els veïns. Segons ell, la major part dels veïns van entendre l'aplicació de les contribucions.