04 de abril de 2017
04.04.2017

L'Estat dobla la seva inversió a les comarques gironines

Destaquen les partides dels Pressupostos Generals de l'Estat per a dos trams de l'N-II i 10 milions per al Parador de Begur

04.04.2017 | 16:01

El projecte de pressupostos generals de l'Estat (PGE) per a aquest 2017 destina 130,62 milions d'euros (MEUR) a les comarques gironines. Per tercer any consecutiu, la inversió al territori puja –en aquest cas, es dobla- però moltes de les partides que fan incrementar aquest global no tenen concreció. Si es passa la lupa per ministeris, com ja és habitual, el de Foment és un on cal aturar-s'hi en detall. Per a aquest any, l'Estat ha pressupostat destinar 39,3 MEUR en obres i projectes a l'N-II. La majoria aniran a parar als dos trams on les màquines ja hi treballen (Sils-Maçanet i Medinyà-Orriols) però el ministeri continua sense desencallar obra als de l'Alt Empordà. Des de Bàscara fins a la frontera, les partides o bé són testimonials, o bé només permetran pagar projectes. La inversió també és minsa per a l'N-152 o la futura A-26. En aquesta darrera carretera, per exemple, els PGE no destinen ni un sol euro a la futura autovia entre Llançà i Figueres.

El projecte dels PGE per a aquest 2017 destina 130.621.530 euros a les comarques gironines. Aquests són els tercers pressupostos a l'alça que presenta l'executiu del PP. De fet, si es miren les grans xifres, d'un any per l'altre la inversió es dobla. Dels 64,57 MEUR del 2016 –els darrers comptes aprovats amb la majoria absoluta dels populars- ara es passa a més de 130.

El projecte dels PGE recull que Adif invertirà 37,53 MEUR en millores a la línia del TAV o a les estacions de l'alta velocitat i tant l'administrador d'infraestructures com Renfe destinaran 24,28 MEUR a la xarxa de Rodalies. Aquestes actuacions s'emmarquen dins de partides tipus (com ara millores a estacions, reparacions, maquinària, etc.).

Tant en el cas de Rodalies com en el de l'alta velocitat, el document dels PGE ja subratlla que es tracta "d'imputacions de projectes que afecten diverses províncies". És a dir, que allò que es pressuposta per a Girona és una projecció del global.

A l'N-II, per als trams en obres

De totes les inversions que apareixen al projecte de PGE, el 30% de les que es destinen a Girona aniran a parar a l'N-II. En concret, l'Estat ha previst invertir 39.307.450 euros en aquesta carretera.

De fet, el gruix de la inversió a la nacional se l'emporten els dos trams on actualment ja hi ha obra. El de 4,7 quilòmetres entre Sils i Maçanet té una partida de 18,99 MEUR. Aquí, també cal afegir-n'hi una altra de 4,39 MEUR per al nou enllaç de Vidreres (que es reparteixen Foment i l'empresa pública SEITTSA). L'altre tram en obres, el de 3,4 quilòmetres entre Medinyà i Orriols, té una partida adjudicada de 10,55 MEUR.

D'altra banda, al sud, l'Estat també ha pressupostat una partida de 6,2 MEUR per condicionar la carretera entre Maçanet de la Selva i Tordera (un tram on l'N-II no es desdoblarà). Una altra d'1,41 MEUR per reordenar els enllaços de Tordera i 700.000 euros més per pagar factures pendents del Sils-Caldes (que ja fa dos anys que va entrar en servei).

Al nord, la partida més elevada és la de 818.000 euros per a la reordenació dels accessos i interseccions a Pontós i Garrigàs (uns encreuaments on, quan es fa un gir a l'esquerra, el conductor ha de creuar el sentit contrari de circulació).

Apart d'aquestes partides, a l'Alt Empordà, la resta d'aportacions o bé són testimonials o bé per tirar endavant projectes. I aquí, novament, els grans damnificats són els trams pendents de duplicar i les dues variants (de Bàscara i Pont de Molins). Per a aquests trams, l'Estat ha previst destinar-hi partides que van entre els 50.000 i els 350.000 euros. Unes quantitats que, en cap cas, permeten engegar obra.

Dos noves rotondes i es cedeix la travessia de l'N-II a l'Ajuntament de Figueres

Els PGE inclouen 218.170 euros per pagar la nova rotonda de Vilafant (que enllaça amb l'estació del TAV) i 725.000 euros per acabar la rotonda de la plaça del Sol de Figueres i cedir la titularitat de la travessia -l'antiga N-II- a l'Ajuntament.

La futura A-26 i l'N-152 també obtenen inversions. En el cas de la nacional, la partida més elevada és la d'1,27 MEUR per al tram entre Ribes de Freser i la Molina. I pel què fa a l'A-26, l'Estat destina 100.000 euros per al Cabanelles-Besalú i 10.000 més per al Figueres-Besalú.

880.000 per actuar als passejos de la Costa Brava

Interior ha pressupostat 580.000 euros en millores a la Guàrdia Civil i Medi Ambient, 880.000 euros per frenar la regressió del litoral i fer actuacions a passejos de la Costa Brava.

L'únic projecte que s'hi esmenta és el del nou Arxiu Històric de Girona. El Ministeri de Cultura, però, hi destina només 20.000 euros, cosa que suposarà que per desencallar la nova seu s'hagi d'esperar, com a mínim, un exercici més.

Quantioses inversions a l'aeroport i el parador d'Aiguablava

Per últim, i si es miren amb detall els números de les empreses públiques o participades per l'Estat, hi ha dues inversions més a ressenyar a comarques gironines. L'una són els 10 milions que es destinaran a la remodelació i millora del parador d'Aiguablava, a Begur; l'altra, els 1,9 milions que rebrà l'aeroport Girona-Costa Brava (bàsicament, per a obres de manteniment).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema