ACN Girona .- Un brot de galteres afecta sis joves que van coincidir en un curs de monitors a Sant Martí de Llémena (Gironès) el cap de setmana de l'11 i 12 de març. L'Agència de Salut Pública de Catalunya va obrir una investigació per identificar la font del contagi. El cas origen seria un dels joves, que va notar els primers símptomes de la malaltia el dia 12. Els altres cinc, van començar a emmalaltir el 27 i 28 de març. Salut Pública investiga si hi ha altres casos de parotiditis. Els afectats estudien en diversos centres de la ciutat però també fora de la demarcació. La parotiditis, més coneguda com a galteres, provoca una inflamació molt característica de glàndules situades a cada galta. La malaltia sol ser benigna i no acostuma a causar problemes greus.

El focus es va detectar quan un jove va emmalaltir de parotiditis. Va començar a notar els símptomes el 12 de març. Des d'aleshores, també han detectat cinc casos més que s'han confirmat. Són companys amb qui el jove va compartir un curs de monitors a Sant Martí de Llémena el cap de setmana de l'11 i 12 de març i que van començar a emmalaltir a partir del 27 de març. L'Agència de Salut Pública de Catalunya està estudiant si hi pot haver altres casos de galteres.

No hi ha tractament específic per a les galteres i l'únic que poden fer els malalts és prendre medicació per alleujar les molèsties que provoca. La malaltia té uns primers dies asimptomàtics, és a dir, que el malalt no se n'adona que està contagiat perquè es troba perfectament però sí que pot estendre el virus. Per això, els experts recomanen als sospitosos de patir parotiditis que s'estiguin tancats a casa des del primer dia, per evitar que puguin contagiar més persones. El període d'incubació del virus és d'entre 12 i 24 dies.

La parotiditis és una malaltia aguda i contagiosa però és benigna i autolimitada. Això vol dir que després de passar el procés infecciós, el malalt es cura. Encara que generalment la malaltia no és greu, sí que a vegades poden aparèixer algunes complicacions com inflamació del testicle (orquitis) o de l'ovari (ooforitis) o també inflamació del pàncrees o encefalitis. Els 18 casos que han detectat són lleus i no han patit complicacions de salut.