El Servei Català de la Salut (CatSalut) a Girona i els professionals sanitaris d'arreu de la demarcació han unificat els criteris per a l'abordatge de la cervicàlgia o dolor cervical a través d'una nova ruta assistencial. S'estima que entre un 40 i un 70 % de la població patirà un episodi significatiu de cervicàlgia al llarg de la seva vida. Aquesta patologia és dolorosa i pot arribar a ser discapacitant amb una clara repercussió a la qualitat de vida de les persones que la pateixen. Per tant, implica uns importants costos per al sistema de salut, però també a nivell social i laboral.

En aquest sentit, l'any 2015 es van donar a Catalunya un total de 19.111 altes d'incapacitat temporal atribuïbles a la cervicàlgia (6.963 en homes i 12.148 en dones), de les quals 1.602 eren de gironins (626 homes i 976 dones). Aquestes baixes laborals van suposar un total de 674.912 dies en el cas de Catalunya i 66.494 a la Regió Sanitària de Girona (25.750 dies de baixa en el cas dels homes i 40.744 en les dones).

La definició de la Ruta Assistencial de la Cervicàlgia és una de les línies estratègiques del Pla Director de Malalties Reumàtiques i de l'Aparell Locomotor.

En aquest cas, s'ha definit a Girona una Unitat Territorial de l'Aparell Locomotor (UTAL), formada per professionals dels diferents àmbits implicats en l'abordatge de la malaltia, els quals han definit el paper que han de tenir els assistencials al llarg de tot el procés i han unificat els criteris diagnòstics, de tractaments, de derivació a l'especialista i de caire assistencial, com ara les proves complementàries que estan indicades segons cada situació.

Aquest model de treball pretén unificar els criteris d'atenció a la malaltia a tot el territori per potenciar l'equitat d'atenció entre els usuaris. Això passa per potenciar la coordinació entre l'atenció primària i l'atenció especialitzada.

Un cop presentat el nou model a seguir, que va centrar una jornada professional divendres passat a Girona, caldrà començar a difondre'l i implantar-lo arreu de la Regió Sanitària de Girona adaptant les directrius a les realitat de cada comarca.

Durant la jornada també es va fer un balanç a com va la implantació de les rutes assistencials de les lumbàlgies i de les gonàlgies, processos que s'han treballat en els darrers anys i que s'estan implantant al territori.