Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un laboratori de falsificació de moneda a Granollers que introduïa els bitllets falsos en comerços de Girona.

L´operació ha permès detenir la persona que fabricava els bitllets i els altres dos que s´encarregaven d´introduir-los al circuit financer. Aquests darrers que actuaven a la demarcació introduïen bitllets falsos de 20 euros i 50 euros realitzant compres de productes de poc valor en petits comerços perquè així els tornessin diners de curs legal.

Al domicili del falsificador s´ha trobat la maquinaria i el material necessari per fabricar fins a 450.000 euros.

L'operació policial ha anat a càrrec dels Mossos d'Esquadra de la Divisió d´Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda. Els arrestats són tres homes de nacionalitat espanyola i de 59, 58 i 44 anys d´edat, que han quedat acusats com a presumptes autors d´un delicte de falsificació de moneda. El dia 1 d´abril el tres detinguts van passar a disposició judicial, els quals van quedar en llibertat amb càrrecs amb l´obligació de passar pel jutjat cada quinze dies.

L´operació es va iniciar a finals del mes de febrer de 2017 quan els Mossos van observar un augment de denúncies per la detecció de bitllets falsos de 20 i 50 euros en comerços de diferents localitats gironines.

Els investigadors van comprovar que gran part dels bitllets detectats presentaven característiques de falsificació molt similars que ja havien detectat en el decurs d´una investigació l´any 2016, i en la qual ja van arrestar el falsificador.

Fruit de la investigació, el dia 30 de març els agents van detenir un home a Granollers mentre realitzava compres amb bitllets falsos, els quals acabava de recollir del domicili del principal sospitós, en diferents comerços i punts de venda de l´ONCE.

El dia 31 de març es va dur a terme un operatiu policial que va permetre detenir l´autor material de les falsificacions a Granollers i un altre distribuïdor a Girona. A més, es van realitzar les entrades i escorcolls als domicilis dels detinguts, a Granollers i Girona.

Cartutxos, hologrames i molt de paper

L´operació policial ha permès desarticular el centre de producció de bitllets falsos que el falsificador havia establert al seu domicili, el qual en el moment de la intervenció policial disposava d´una capacitat de producció de fins a 450.000 euros. Els agents van comissar entre altres estris, una impressora d´injecció, dos escàners, diversos cartutxos de tinta, una talladora de paper, un ordinador, diversos hologrames per bitllets de 50 euros i material per imitar-los, i una gran quantitat de paper.

El falsificador, que disposava de gran experiència i coneixements informàtics, ja havia estat detingut els anys 1997, 2000 i 2016 per falsificació de moneda. Aquest fet va propiciar que prengués moltes mesures de seguretat a l´hora de falsificar i contactar amb els seus compradors. Per aquest motiu realitzava els bitllets de forma artesanal al seu domicili en petites quantitats i únicament sota comanda.

Enredaven venedors de l'ONCE

Posteriorment els altres dos detinguts introduïen les falsificacions al circuit financer mitjançant el sistema del "degoteig", es a dir realitzant amb ells compres de productes de poc valor en petits comerços. Preferentment escollien venedors de l´ONCE, ja que les falsificacions incorporaven les marques tàctils del paper moneda de curs legal i que els invidents utilitzen per identificar els bitllets.

Els investigadors recomanen que per tal de detectar aquesta falsificació els comerciants i ciutadans comprovin els bitllets utilitzant les recomanacions del Banc Central Europeu "Toqui, miri i giri".