05 de abril de 2017
05.04.2017

Un simulacre posa a prova el túnel de Bracons

L´exercici ha consistit en una topada frontal entre dos vehicles dins la cavitat amb posterior incendi

05.04.2017 | 10:33
Un simulacre posa a prova el túnel de Bracons

Un simulacre d'accident i incendi a l'interior del túnel de Bracons ha posat a prova aquesta nit les instal·lacions, que compta amb un Pla d´Autoprotecció homologat el juny de 2014.

La Direcció General de Protecció Civil del Departament d´Interior i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat han organitzat aquesta passada nit el simulacre al túnel de Bracons (carretera C-37), entre Osona i la Garrotxa.

L´exercici ha consistit en una topada frontal entre dos vehicles (un turisme i un camió) dins el túnel amb posterior incendi. A banda, més turismes han quedat parats dins el túnel darrera l´accident.

Com a figurants hi han participat 10 membres de les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil d´Olot, Les Planes d´Hostoles i Torelló, i 11 estudiants de Tècnic d´Emergències Sanitàries.

Els efectius d'emergències treballant en el simulacre - Bombers

Desplegament de tots els cossos d'emergències

El centre de control Viari de la Generalitat de Catalunya, a Vic, en detectar l´accident, ha avisat al telèfon d´emergències 112 de Catalunya i al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil de la Generalitat. En rebre l´avís, s´han mobilitzat tots els efectius d´emergències necessaris per resoldre la situació, i el personal propi de manteniment del túnel que actua com a equip de primera intervenció del túnel, ja que tenen presència 24 hores en aquest grup de túnels. Han intervingut nou persones dins de l'equip de gestió i explotació del túnel.

Els Bombers de la Generalitat han participat activament amb unitats de Torelló, Vic, Amer i Olot, a més de dotacions de comandament de la Regió d´Emergències Centre i de la regió d´Emergències de Girona. A més a més, membres dels Bombers de la Generalitat han realitzat tasques d´observació.

El Sistema d´Emergències Mèdiques (SEM) ha estat l´encarregat de l´assistència sanitària als ferits ocasionats per l´accident, posant en pràctica els protocols creats pel Grup de treball d´Incident de Múltiples Víctimes (IMV) del SEM. Han dut a terme el mètode de triatge META encarregat de gestionar els fluxes de pacients als diferents hospitals segons la seva gravetat.

Aquesta operativa es realitza des d´un Punt Mèdic Avançat (PMA), és una àrea sanitària habilitada i gestionada per personal del SEM des d´on també s´ha aprofitat per elaborar la llista de ferits amb la filiació dels mateixos.

Per atendre l´emergència s´han desplaçat al lloc set unitats del Sistema d´Emergències Mèdiques, dues ambulàncies de Suport Vital Avançat (SVA) amb un metge, un infermer i un Tècnic d´Emergències Sanitàries (TES) respectivament, tres ambulàncies de Suport Vital Bàsic (SVB) amb dues TES a cadascuna, un Vehicle d´Intervenció Ràpida (VIR) amb un metge i un TES i un vehicle de comandament. També hi han intervingut diversos observadors.

Aquest desplegament de recursos ha suposat la mobilització de més de 15 professionals del Sistema d´Emergències Mèdiques.

El cos de Mossos d´Esquadra ha activat efectius de les Regions Policials (RP) de Girona i de la Catalunya Central, així com a personal de les Sales de Comandament. Per part de la Regió Policial de Girona, l´ABP Garrotxa ha intervingut amb una dotació de seguretat ciutadana i una dotació de trànsit del sector d´Olot. Per part de la Regió Policial Central, l´ABP d´Osona i el sector de trànsit de Vic han derivat els efectius necessaris per gestionar l´accident en coordinació amb els de la RP Girona. Pel que fa a les sales de comandament, s´han coordinat la Sala Regional de Comandament de la RP Girona i la Sala Regional de Comandament de la RP Central per tal de gestionar l´accident. El grup d´ordre s´ha encarregat del control i fer el tancament d´accessos al túnel i els desviaments necessaris. Els Mossos d´Esquadra també s´han encarregat de la investigació de les causes de l´accident i han comptat amb observadors a la realització del simulacre.

Protecció Civil de la Generalitat ha comptat amb el personal propi de la sala del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya i amb tècnics dels serveis territorials de Catalunya Centre i dels serveis territorials de Girona (dos observadors).

En total han participat 60 observadors dels diferents cossos actuants, incloent l'explotador del túnel.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema