La torre número 73, alta com un bloc de pisos de sis plantes (d'uns 30 metres d'alçada) es va instal·lar ahir, a Verges, amb l'ajuda d'una grua enorme; només en queda una, doncs, per col·locar, i això passarà ben aviat, de manera que els operaris es podran concentrar, les properes setmanes, en acabar de passar el cablejat. Els treballs de construcció de la nova lína d'alta tensió (110 quilovolts) que abastirà més corrent elèctric a la Costa Brava s'han completat en un 70%, va informar ahir la companyia Endesa, responsable de l'obra, que té un pressupost de 5,3 milions d'euros.

La nova línia entrarà en servei al juny, medirà 20 quilòmetres un cop acabada i servirà per assegurar el subministrament a la costa els mesos de més demanda, els d'estiu; connectarà les subestacions de Juià (Gironès) i de Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà) i, sosté la companyia, es tracta d'una «infraestructura singular», ja que el litoral disposarà de «tres subsistemes de 110 Kv independents» que s'alimentaran els uns amb els altres i que reduiran les «pèrdues energètiques» en repartir-se millor les càrregues, de manera que «s'evitaran saturacions» i això, afirma Endesa, redundarà en un millor servei, amb menys talls de llum en escenaris d'avaries o de puntes de demanda.

«Davant de qualsevol incidència o descàrrega en una de les instal·lacions podrem aprofitar les altres (línies) de 110 Kv per garantir el servei als clients», assenyalava el responsable de línies d'alta tensió d'Endesa a Girona, Carles Amills, en declaracions a l'agència de notícies ACN.

En aquest context, la companyia especifica que la nova instal·lació elèctrica incorpora «mesures ambientals», com ara que algunes torres tenen uns colors que fan que «quedin camuflades amb l'entorn» i que el traçat incopora «dispositius» de protecció per a les aus i la fauna (els suports més propers al riu Ter també estan equipats amb elements «antielectrocució»; així mateix, al tram de Bellcaire, Endesa hi ha instal·lat elements que redueixen el soroll que emet la línia i, al de Foixà (Baix Empordà), la companyia ha aprofitat el nou traçat per desmantellar una antiga línia de mitjana tensió de 25 Kv de dos quilòmetres de longitud.

En la subestació de Bellcaire Endesa ja hi va fer una petita inversió l'any 2014: van ser 21.000 euros, el que va costar substituir una bateria de 125 volts per una altra de més potent. Una intervenció que permetia millorar el servei a 21.000 clients veïns dels municipis d'Albons, Bellcaire, Colomers, Foixà, Fontanilles, Flaçà, Gualta, Jafre, la Tallada, Torroella de Montgrí, Ullà, Verges, l'Escala i Viladamat.

Subestació de Santa Llogaia

I, més al nord, a Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà), Endesa ha començat a executar les obres de la nova subestació que transportarà electricitat procedent de la línia de molt alta tensió (MAT) de 400 kv. En aquest projecte, que acumula retards sobre el calendari previst per problemes amb els permisos administratius, la companyia hi invertirà 10,3 milions d'euros. La subestació de Santa Llogaia s'incorporarà al parc elèctric de 400 Kv, del qual ja formen part la subestació de Red Eléctrica de España (REE) i la d'Adif, que alimenta el tren d'alta velocitat. Juntament amb la nova línia d'alta tensió entre Juià i Bellcaire, la intervenció a Santa Llogaia figura entre les principals inversions d'Endesa a Girona.