La Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra alerten de l'enviament de correus electrònics que suplanten l'Agència Tributària i que tenen com a objectiu segrestar les dades de l'ordinador per, posteriorment, demanar un rescat a la víctima pels seus arxius.

Tant els cossos policials com l'Institut Nacional de Seguretat de l'Internauta alerten d'aquesta modalitat de phishingaquests dies que han començat els tràmits per fer la nova declaració de Renda. Es tracta d'una estafa que intenta pescar la gent dient-li que li retornaran diners de l'anterior declaració.

A través de les xarxes socials es poden llegir missatges com aquest que feien ahir els Mossos d'Esquadra: «suplanten l'Agència Tributària amb correus que pretenen infectar el teu PC. No obris l'arxiu 'Factura.doc'!».

La Guàrdia Civil assegura que hi ha organitzacions criminals al darrere d'aquests correus que sol·liciten dades bancàries dels contribuents fent-se passant per l'Agència Tributària a través de xarxes socials, plataformes de missatgeria instantània o correus electrònics. La nova modalitat, però, és la d'uns correus fraudulents que suplanten l'Agència Tributària (Hisenda) i l'objectiu dels quals és infectar els equips de les víctimes amb ransomware

El correu de l'engany porta com a assumpte «Errors en la seva Declaració de Renda» i en el text s'informa a l'usuari que s'han «detectat irregularitats» en la seva declaració de la renda, suggerint obrir un fitxer adjunt on hi ha una suposada factura que abona els diners en benefici de la víctima.

El fitxer adjunt és un document en MS Word que conté el malware que xifrarà el contingut del disc dur del dispositiu infectat fent-lo inaccessible per a l'usuari tret que pagui un rescat als ciberdelinqüents.