El diputat i primer secretari del PSC gironí, Marc Lamuà, ha criticat que el projecte de pressupostos estatals per al 2017 està ple "de punts foscos" -en referència a partides sense concreció- i evidencien un cop més que amb l'N-II "es van perdent llençols a cada bugada". Lamuà assegura que l'executiu del PP ha tornat a demostrar "la manca de voluntat política" per intentar esmenar "deutes històrics" amb el territori. Sobretot, en matèria d'infraestructures viàries (no només amb l'N-II sinó també amb l'A-26 i l'N-152). El PSC ja ha anunciat que presentarà tota una bateria d'esmenes al projecte, demanant partides concretes per a la reposició del Parc Central de Girona, l'entrada sud de la ciutat per la carretera Barcelona, més recursos per a la nacional i l'autovia del Pirineu, el futur Museu Thyssen o els camins de ronda.

"Plens de punts foscos i de partides inconcretes". El diputat i primer secretari del PSC a Girona assegura que el projecte de PGE per al 2017 no fa res més que afegir més llenya "als greuges en inversió" que acumula el territori.

Si només es miren les grans xifres, aparentment els PGE doblen inversió d'un exercici per l'altre (ara es passa a més de 130 MEUR). Però el diputat socialista ja alerta que, quan es mira partida per partida, es descobreix "que sota aquesta aparent generositat, les comarques gironines continuen essent una província mal finançada".

I ja entrant en detall, Marc Lamuà enumera el memorial de greuges que, per al PSC, suposa el projecte de pressupostos. D'entrada, critica que Adif destini més de 37 MEUR a "inversions en la línia", que no es concreten enlloc, i que en cap punt del document aparegui una partida específica per a la reposició del Parc Central.

A Girona ciutat, el diputat també critica la "involució" que ha patit el nou Arxiu Històric. Als anteriors pressupostos, l'Estat projectava destinar-hi 1,5 MEUR aquest 2017; però a l'hora de la veritat, la partida s'ha quedat només en 20.000 euros, que han de servir només per actualitzar-ne el projecte. "És a dir, anem dues pantalles enrere", critica.

"Sense garanties per a l'N-II"

Entrant a parlar d'infraestructures, el diputat assegura que, novament, és "preocupant" la inversió que l'Estat destina a l'N-II. Només hi ha partides milionàries per als dos trams en obres (el Sils-Maçanet i el Medinyà-Orriols); la resta, són testimonials. "Sobretot, ens preocupen els trams del nord, a l'Alt Empordà, perquè enlloc veiem garanties que el seu desdoblament acabi essent efectiu", critica el diputat.

Marc Lamuà assegura també que, novament, l'executiu del PP ha tornat a retallar la projecció d'inversions per a la nacional (dels 62,85 MEUR que apareixien per a aquest exercici als PGE del 2016 s'ha passat a poc més de 40). "Estem perdent llençols a cada bugada", subratlla.

I a l'N-II, Lamuà també hi afegeix el greuge d'inversions a la futura A-26 i a l'N-152. "L'Estat ens demostra la seva manca de voluntat política per esmenar deutes històrics a les comarques gironines", indica. "Hi ha trams d'aquestes carreteres, com el de l'N-26 entre Llançà i Figueres, on l'oblit als pressupostos és total", hi afegeix.

Més recursos per a la Casa Dalí

Els PGE per al 2017 destinen una partida de 250.000 euros per al projecte de la casa natal de Salvador Dalí. Però per anar a buscar aquesta partida, cal endinsar-se a fons dins els documents; apareix bastant amagada, com una transferència que farà el Ministeri de Cultura a l'Ajuntament. "Ens trobem que l'Estat havia promès mig milió d'euros, que ha decaigut, i tampoc sabem si hi haurà projecció per a exercicis vinents; perquè al ser una transferència, els pressupostos no ho esmenten", critica Lamuà.

I per últim, dins el llistat de greuges, el diputat gironí del PSC també hi afegeix les partides destinades a Costes. "880.000 euros que no es destinen a projectes concrets sinó a partides genèriques, quan a la demarcació calen inversions a la platja de S'Abanell o en determinats passeigs marítims, com el de Platja d'Aro", lamenta.

Bateria d'esmenes

Coincidint amb la valoració dels pressupostos, el diputat i primer secretari del PSC ja ha anunciat que el seu grup presentarà una bateria d'esmenes perquè l'Estat incrementi inversió a les comarques gironines. D'entrada, reclamaran més dotació per a l'N-II i les carreteres del Pirineu (tant la futura A-26 com l'N-152).

Però també voldran partides específiques per a Girona ciutat. No només per a la reposició del Parc Central. Reclamaran també que el govern espanyol s'impliqui amb el projecte per reformar l'entrada sud de Girona (convertint la carretera Barcelona en avinguda), que s'accelerin les obres del nou Arxiu Històric i que es traspassin les antigues casernes per convertir-les en un CAP per als veïns de l'Eixample.

Altres esmenes demanaran més recursos per a projectes culturals (el Museu Thyssen, la casa natal de Dalí, els festivals de teatre) i per a obres a la façana litoral de la Costa Brava (sobretot, camins de ronda).