L'entitat ecologista IAEDEN-Salvem l'Empordà celebra 15 anys de lluita en defensa del territori impulsant la campanya 'Som Empordà'. L'objectiu és triple: commemorar l'efemèride però també recordar les actuacions realitzades i fer una crida per captar nous socis. Asseguren que en els darrers anys les despeses dels processos judicials i de manteniment de l'entitat han incrementat i que, en canvi, han patit un reducció "dràstica" dels ajuts públics. La voluntat és aconseguir noves aportacions per ser "autosuficients" econòmicament. Per això, han programat un seguit d'activitats que s'iniciaran per Sant Jordi a Figueres i que s'allargaran fins al 17 de juny amb un festa final d'aniversari al Xiringuito X de Castelló d'Empúries (Alt Empordà).

Tot va començar el 14 de juny de 2002. Aleshores, la IAEDEN va fer una crida per crear una plataforma ciutadana "transversal" amb l'objectiu de defensar el territori i el paisatge empordanès. D'això ja en fa 15 anys. Ara, l'entitat vol commemorar l'aniversari recordant algunes de les fites més importants que han aconseguit.

Entre elles, destaquen l'aprovació, l'any 2006, del Pla Director Territorial de l'Empordà. Una eina que havia de planificar el creixement de la comarca de manera "ordenada i racional". Al llarg d'aquest temps, els ecologistes també han "frenat" projectes com el Fluvià Marina (Sant Pere Pescador), un Golf a Vilanera (L'Escala) o una urbanització a Cap Ras (Llançà).

"Sense la IAEDEN-Salvem l'Empordà, el totxo i el formigó envairien avui moltes més zones de la comarca", remarquen. Asseguren que continuen essent necessaris i reclamen més participació per a seguir "forts i actius".

Una campanya d'impuls

La campanya impulsada busca precisament fer-los créixer en aquest sentit. Des de l'entitat, recorden que gran part de la seva activitat la fan persones voluntàries però que els processos judicials que tiren endavant tenen unes despeses importants. En aquest sentit, afirmen que en els darrers anys els costos de manteniment de l'entitat també han augmentat i que, per contra, les ajudes han disminuït.

"Davant d'aquest escenari, volem augmentar el nombre d'associats per poder ser més autosuficients econòmicament", remarquen. Per això han programat un seguit d'activitats en col·laboració amb artistes i altres entitats de la comarca.

Els actes s'iniciaran per Sant Jordi a Figueres amb una parada a la Rambla i continuaran el 29 d'abril amb una festa també a la Rambla de Figueres amb tallers, arrossada popular, cantada de cançons i concerts. El Parc dels Aiguamolls de l'Empordà acollirà el 7 de maig una trobada de participants i monitors dels campaments natura i el diumenge 28 de maig se celebrarà una 'marxa' per la Serra de Verdera, en col·laboració amb el Centre Excursionista Empordanès.

Durant el mes de juny, s'ha programat també diverses activitats que s'iniciaran el dia 3 amb una exposició i xerrada a la Cate de Figueres per denunciar les "agressions" que el territori ha patit al llarg d'aquest 15 anys . D'altra banda, el 8 de juny l'auditori dels Caputxins de Figueres acollirà una taula rodona per abordar el futur de la comarca. Hi participaran representants de l'entitat com Marta Ball-llosera, el president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona, Miquel Gotanegre, el professor de turisme José Antonio Donaire o l'empresaria, Anna Espelt, entre d'altres.

La festa final tindrà lloc el 17 de juny al Xiringuito X de la platja de la Rubina a Castelló d'Empúries.