El projecte de pressupostos de l'Estat presenta «zones fosques que no permeten tenir una idea concreta de quines són les intencions d'inversió» a les comarques gironines, va criticar ahir el diputat i primer secretari del PSC gironí, Marc Lamuà. A més, els comptes, inclouen moltes «partides genèriques» que en dificulten el seu «seguiment», va recordar ahir.

De fet, són moltes d'aquestes partides les que han fet que la inversió a Girona ara s'hagi doblat. «Tampoc és un mèrit», va dir, perquè «venim de ser la penúltima província en inversió de l'estat, només per davant de Còrdova». Lamuà va advertir que «seguim per sota de la mitjana estatal» en inversió per habitant, «essent una província encara infrafinançada».

El primer secretari del PSC gironí va posar d'exemple de la inconcreció de les partides els 37 milions per «explotacions de la línia del TAV». «No sabem a què es refereix ni quina part s'acabarà executant», va dir anunciant algunes esmenes als pressupostos.

Relacionat amb l'alta velocitat, va destacar que «no es parla enlloc de l'acabament del parc Central» i, per això, presentaran una esmena perquè es garanteixi finançament. També demanaran la dignificació de l'entrada sud de la ciutat de Girona, la conversió de la carretera Barcelona en avinguda i per aconseguir la cessió dels terrenys de la zona de les Casernes per poder construir un CAP. Sobre l'Arxiu Provincial, Lamuà va recordar que els comptes del 2016 projectaven 1,5 milions per aquest 2017, i ara destinen només 20.000 euros per refer el projecte.

Lamuà es va mostrar «preocupat» per l'N-II, sobretot als trams del nord. «No hi ha grans partides ni projeccions com perquè hi hagi un desdoblament efectiu fins a la frontera», va dir recordant que la previsió del 2016 per al 2017 va ser de 62,85 milions i ara n'hi destinen uns 40. A l'N-II hi va afegir altres «greuges i deutes històrics» a l'N-260 i les seves variants o a l'N-152. «Hi ha una falta de voluntat política de l'Estat» i es va «allargant i no s'acabarà fent», va reblar.

A banda, una partida amagada als comptes destinarà 250.000 euros -amb una transferència a l'Ajuntament de Figueres- per rehabilitar la casa Dalí. L'Estat «havia promès 500.000 euros» i ha «decaigut», sense saber si hi haurà per a l'any que ve els altres 250.000 euros. Entre altres esmenes que presentaran, també hi ha recursos per a projectes culturals com el Museu Thyssen, festivals de teatre o per a projectes a la Costa Brava, com el passeig Marítim de Platja d'Aro o el de s'Abanell a Blanes.

Una allau d'esmenes d'ERC

Des d'ERC, la diputada Teresa Jordà, acompanyada de tots els altres diputats i senadors republicans, va anunciar una allau d'esmenes que sortiran després de l'anàlisi que en faran en totes les comarques. Jordà va assegurar que els pressupostos són «tramposos» i «fantasmes». De fet, en un símil sobre el temps primaveral i la «pluja de milions» en inversions anunciada per Rajoy, «al cap de dues setmanes hi ha un bany de realitat». En concret, a les comarques gironines hi ha «ràfegues de tramuntana a l'Alt Empordà i pedregades a altres comarques».

Es referia així a l'N-II al nord, «sense garanties que s'acabi» i complir amb la seva vocació, «ser l'entrada a Europa», a banda de la sinistralitat. Jordà també va retreure les «partides que no volen dir cap cosa» i s'arrosseguen. «És una enganyifa» i el PP «mai falla, ni compleixen el que diuen». Jordà va confiar que siguin els últims pressupostos als quals hauran de presentar esmenes i «fins a l'últim dia estarem treballant per defensar els interessos dels gironins».