L'Ajuntament de Castellfollit de la Roca ha organitzat una reunió per al mes de maig entre les administracions amb responsabilitats en els despreniments de la cinglera de Castellfollit. Segons va exposar Ràdio Olot, hi haurà el Departament de Territori i Sostenibilitat, l'Institut Geològic de Catalunya, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l'Agència Catalana de l'Aigua i la Diputació de Girona.

L'alcalde de Castellfollit, Miquel Reverter (ERC), ha explicat a Diari de Girona que serà la primera reunió amb tots els actors presents en 19 mesos. La darrera vegada que es van reunir va ser a primers de novembre del 2015 i també per causa d'un despreniment que havia tingut lloc sobre la riera de Turonell a l'agost.

Reverter ha explicat que entre la reunió del novembre del 2015 i el darrer despreniment de febrer del 2016 han mantingut contactes sobretot amb l'Institut Geològic de Catalunya. Reverter ha concretat que l'Institut va presentar un informe sobre les pautes a seguir per evitar despreniments. L'alcalde ha precisat que es tracta d'un informe molt senzill.

Ha indicat que algunes de les pautes també es marquen en l'informe geològic del darrer despreniment. En concret, l'informe recomana, primer, no ocupar la part final de les parcel·les afectades pel darrer despreniment. Segon, actuar per enfortir les estructures afectades. Tercer, evitar les infiltracions d'aigua en el terreny. En el darrer sentit, recomanen revisar els sistemes de recollida d'aigües pluvials i de sanejament. Es tracta d'evitar els efectes del reg i de fuites d'aigua de la xarxa.

A més recomanen fer seguiments periòdics de l'estat dels edificis i dels carrers situats al marge de les cingleres. Exposen la necessitat de fer una zonificació que determini el grau de perillositat de la cinglera que dona a la riera.

Segons ell, el que fa falta és un pla ben determinat que marqui una unitat d'acció. Va dir: «No pot ser que cada part treballi de manera independent».

L'alcalde ha raonat que l'Ajuntament no podrà actuar mai sobre la cinglera i per això cal que les administracions actuïn de manera conjunta.

Reverter s'ha mostrat contrari a l'opinió que no es pot fer res per evitar que despreniment rere despreniment la cinglera acabi amb el nucli antic del poble.

Ha exposat: «Si és així que ens ho expliquin». Segons ell, si bé la cinglera pot arribar a desaparèixer en el termini de milers d'any, ara cal establir mesures per evitar que les cases més properes a les cingleres es precipitin cinglera avall per causa d'un despreniment.