La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines ha detectat indicis d'espoli econòmic o abús en 11 dels 52 casos de persones majors de 65 anys que va atendre l'any passat. El director de la Fundació, Josep Maria Solé, explica que la xifra de persones espoliades o que han patit maltractaments, abandonament o abús psicològic per part de familiars i cuidadors està una mica per sobre dels darrers anys i que, malgrat que en alguns casos pot haver estat motivat per necessitats econòmiques de les famílies, en d'altres s'han trobat una voluntat «clara i manifesta» d'espoliar els afectats, que són persones grans amb deteriorament cognitiu.

En aquest sentit, el responsable de la Fundació, que ahir va celebrar catorze anys, va demanar «més celeritat» al sistema judicial per aturar aquests casos al més ràpid possible. «Tots podríem haver anat una mica més ràpid», va explicar Solé, assenyalant, per exemple, que encara es troben algunes traves quan demanen mesures cautelars per evitar que l'espoli o abús continuï abans que estigui constituïda la tutela.

La fundació actua per mandat judicial en casos de persones que, ja sigui per malaltia, patologies relacionades amb l'envelliment o per una discapacitat intel·lectual, es troben en una situació vulnerable i necessiten ajut per gestionar el seu dia a dia o el seu patrimoni. Segons el que dictamini el jutge en sentència, la Fundació Tutelar es pot fer càrrec d'una persona des de diferents àmbits, com el social, l'econòmic i el jurídic.

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines és l'entitat tutelar amb major nombre de casos a Catalunya. Actualment exerceix càrrecs sobre 808 persones, gairebé la meitat de les quals tenen una malaltia mental. Durant el 2016 va acceptar més de dos casos nous per setmana, fins arribar a 132 nous usuaris el desembre passat.

«En aquests anys hem tingut un creixement sostingut i estable, i aquest és el segon any amb més casos nous des que vam iniciar l'activitat», va exposar Solé. Els responsables de l'entitat ho atribueixen al fet que les famílies estan «desbordades» pels casos de difícil gestió i a la manca d'eines que fan que la seva tasca sigui molt necessària.

En els catorze anys de vida de la fundació, però, el tipus de càrrec ha canviat considerablement, anant cada vegada més a implicar en la presa de decisions la persona acompanyada, passant de la tutela a la curatela, una mesura que es vol potenciar.

Més implicació en la decisió

Actualment la fundació té 441 persones tutelades, una figura de protecció clàssica en què el representant legal de la persona decideix per ella; i exerceix la curatela sobre 287 usuaris més. Aquest sistema, menys restrictiu, permet la presa de decisions de manera conjunta entre la institució i la persona assistida i «és la nostra aposta, tot i que és més difícil i suposa una gestió diferent dels riscos, però s'acosta més a la mirada habilitadora que proposem», va explicar Solé.

Malgrat que la fundació encara gestiona més tuteles que curateles, la relació entre unes i altres està disminuint. Així, si la relació d'acceptacions de tutela envers curatela l'any 2006 era de 45/13 deu anys més tard ha passat a ser de 51/41.

A més, la fundació gironina rep cada vegada més casos de persones que són conscients que necessiten ajuda en algun aspecte i els demanen suport de manera voluntària. És el que es coneix com a assistència, una figura que només existeix al codi civil català i que no requereix la incapacitació de la persona. Durant el 2016 hi havia 11 casos d'assistències i en aquests quatre mesos de l'any ja n'han fet set més.