El PDeCAT va denunciar que els pressupostos generals de l'Estat (PGE) del 2017 a les comarques gironines no desencallen ni solucionen projectes històrics, com el desdoblament de l'N-II, sinó que s'ajornen en el temps amb petites partides i «operacions de maquillatge». El diputat Jordi Xuclà va assegurar que és com si Girona «tingués pendent una operació molt important i, en lloc de curar la malaltia, ens van donant pastilles per esmorteir el dolor i que la nostra atenció es posi en les cures pal·liatives i no a curar la malaltia», va afirmar ahir al costat del senador Joan Bagué.

«Els gironins no podem estar alegres, ni contents i fent salivera», va prosseguir Xuclà posant d'exemple les obres de l'N-II en el tram de només 4,7 quilòmetres entre Maçanet de la Selva i Sils. En 14 pressupostos seguits hi han destinat una partida, segueix en obres i es preveu acabar el 2019. De fet, els PGE destinen part de la inversió (39,3 milions) en projectes i obres a l'N-II, sobretot als trams Maçanet-Sils i Medinyà-Orriols, on les màquines ara ja treballen i que són «les dues úniques distraccions» dels pressupostos. A la resta de trams pendents, com els del Nord, són partides petites que no permeten iniciar obra.

Per al diputat, «cal intervenció i solució». La manera, va dir, «és fer les coses com fan a altres llocs de l'Estat», com els 328 milions que es van destinar en una sola licitació per fer de cop 71 quilòmetres entre Zamora i la frontera amb Portugal. «Que no ens facin salivera amb engrunes de 3 i 4 quilòmetres» a les comarques gironines perquè l'Estat, va dir, quan en té la voluntat, «ho licita de cop».

Xuclà també va lamentar que s'hagin desatès altres demandes històriques, com l'eix pirinenc o les diferents variants al Nord, així com tampoc apareixen als comptes (més enllà de només 20.000 euros) per a l'Arxiu Provincial.

Crítiques al parador de Begur

A banda, el diputat del PDeCAT va criticar que els PGE tenen «un gran maquillatge» destinant, per exemple, 10 milions d'euros per remodelar el Parador d'Aiguablava, a Begur. Xuclà va recordar que els paradors van ser «un invent de l'època franquista, del ministre Fraga». «Estem a l'abril del 2017 i en un destí madur, què fa l'Estat destinant 10 milions a fer un hotel públic? Això passava a les repúbliques soviètiques», va criticar, afegint que «competeix amb el sector privat». Així, va demanar «la privatització del parador», amb els diners del qual es podria, per exemple, finançar el baixador de l'aeroport, «i en sobrarien».

El PDeCAT ja han començat a parlar amb «els sectors de la societat i ajuntaments» per presentar esmenes als pressupostos.

Per la seva part, el senador Bagué va afegir que els 250.000 euros que es destinen a la casa Dalí (dels 500.000 que l'Estat havia promès) és «un bon exemple de quan diuen que es comprometen i després no». «La sensació és que van dient que sí però la concreció la deixen per més endavant», va dir.

Per exemple, amb el corredor Mediterrani, que de 204 milions a Catalunya en preveuen 4,2 milions el 2017 i es deixa el gruix per a partir del 2018. Com sempre, va dir, «allarguen una inversió».

Sobre l'anunci de Foment per desencallar el projecte per fer un baixador del TAV a l'aeroport de Girona (redactat i finançat per la Generalitat però cal un conveni amb l'Estat, ja que les vies són d'Adif), el PDeCAT va celebrar que també hi apareix Vilamalla. «Hem aconseguit que entri a formar part de l'Agenda del Corredor Mediterrani», va dir Bagué, juntament amb el baixador. «Com a mínim diuen que ho estudiaran», va reblar el senador del PDeCAT.