La celebració d'un festival de música electrònica ha encès les alarmes entre els veïns de les Llosses, un petit poble del Ripollès en el qual viuen 200 persones. Es tracta del Biomusicat, un festival que dura entre quatre i cinc dies, que congrega més de 2.000 persones i en el qual la música no para de sonar mai, ni de nit ni de dia. Si aquesta inicativa privada tirés endavant, el municipi ripollès multiplicaria per deu la població durant els dies dels concerts.

Malgrat que encara no s’ha fet oficial, ja hi hagut una trobada entre els organitzadors, el propietari de la finca i els responsables del consistori. En aquest sentit, l'alcalde de les Llosses, David Serrat, ha confirmat que encara no han tramitat formalment cap permís, però ja ha avançat que no és competència de l'Ajuntament autoritzar o no l’activitat. Segons detalla l’alcalde, la finca on es vol celebrar el festival és sòl no urbanitzable i, com a ajuntament, simplement poden tramitar la llicència i fer-la arribar a Urbanisme, que haurà de decidir si compleixen els requisits per autoritzar l'esdeveniment. No obstant això, els veïns ja han començat a organitzar-se i s'estan plantejant accions, com una recollida de signatures o, fins i tot, demanar que es convoqui una consulta popular.

L'alcalde ha evitat pronunciar-se sobre què li sembla la iniciativa. «Com a alcalde em dec tant a defensar la petició que fa el propietari de la finca com a les queixes dels veïns», manifesta. Serrat fa un pas més i avança que, si s'acabés fent, no hauria de provocar «maldecaps a ningú». «Si es deixa fer és perquè té tots els permisos», valora. Però no tothom ho veu de la mateixa manera. A iniciativa del partit de l'oposició Les Llosses Participa, un grup de veïns es van reunir per poder debatre sobre l'assumpte. El regidor d'aquest grup, Jaume Cuní, lamenta que l'alcalde no està donant tota la informació i entén el neguit dels veïns. «Estan preocupats perquè és molta gent, passaran per davant de casa seva i tenen bestiar i nens petits, és normal que no ho vegin bé perquè és una activitat que no s'ha fet abans al poble», afirma Cuní.

L'objectiu dels organitzadors és celebrar el festival durant el mes de juliol. Segons han exposat a l'Ajuntament els responsables del Biomusicat, s'han fixat en les Llosses perquè es troba situat a només deu quilòmetres de Ripoll, ciutat a la qual es pot arribar fàcilment en tren o autocar.

No serà la primera edició

Malgrat que aquesta seria la primera vegada que se celebraria a les Llosses, no seria la primera edició del Biomusicat. El juliol de l’any passat el festival es va celebrar a Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà), que amb només 29 habitants és el poble més petit de Catalunya. En aquella ocasió, els concerts també van generar polèmica entre els veïns, que des d’un inici asseguraven que es tractava d’una rave encoberta. Malgrat que l'alcalde veia bé la iniciativa, els veïns s'hi van oposar, denunciant que es faria malbé l'entorn i que els assistents anaven «passats de ­voltes».