hospital Clínic de Barcelona, el centre de referència per a aquestes intervencions dins el sistema públic, ha atès catorze dones que han patit mutilació genital femenina des que a finals de l´any 2015 el Departament de Salut va implantar un circuit sanitari per atendre víctimes de l´ablació residents a Catalunya i va incorporar aquestes intervencions en la seva cartera de serveis.

L´hospital Clínic de Barcelona té una unitat mixta de professionals de ginecologia i cirurgia plàstica que s´han encarregat de dur a terme aquestes intervencions. Des que es va posar en marxa aquest circuit, s´han rebut catorze consultes de les quals nou han acabat amb la realització de la intervenció quirúrgica.

Per rebre el tractament, les pacients han de ser majors de 18 anys i arriben al Clínic derivades des de les unitats a l´atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) que hi ha als centres d´atenció primària.

La majoria de dones a qui s´ha fet la intervenció en aquest temps són pacients originàries de països on es practica la mutilació genital femenina i que resideixen a Catalunya des de fa menys de deu anys, segons les dades de la conselleria.

Habitualment són dones amb fills i se´ls va practicar la mutilació quan tenien entre 2 i 3 anys. També s´han intervingut algunes pacients nascudes a Catalunya que van viatjar al seu país d´origen entre els 5 i els 7 anys i se´ls va practicar la mutilació.