L'hospital Josep Trueta de Girona col·labora en un projecte europeu dedicat a la bronquièctasi, una malaltia pulmonar crònica molt poc investigada i que encara no té tractaments aprovats. Per millorar l'abordatge d'aquesta patologia, que s'estima que afecta 36 de cada 10.000 persones a Catalunya, el Servei de Pneumologia del Trueta s'ha incorporat en un registre europeu dedicat a la malaltia inflamatòria crònica dels bronquis.

Concretament, la doctora del Servei de Pneumologia dels hospitals Josep Trueta i Santa Caterina, Montse Vendrell, forma part del Comitè del Registre Europeu de Bronquièctasis, l'anomenat Embarc, que està en marxa des de fa dos anys.

L'hospital de referència de les comarques gironines participa en aquest registre continental amb l'aportació, fins a dia d'avui, de la informació clínica de 71 pacients dels més de 150 que es controlen a Girona.

7.000 casos registrats

El registre europeu ja ha acumulat uns 7.000 casos i l'objectiu és arribar als 10.000 pacients en els propers mesos.

Un cop assolida aquesta fita, es podrà fer un bloc de conclusions generals que serviran per conèixer millor l'epidemiologia de la bronquièctasi, generar evidència científica, millorar-ne el maneig i impulsar una guia europea per al seu tractament, segons indiquen des de l'hospital Josep Trueta de Girona.

Al mateix temps, el registre pretén promoure la creació d'una xarxa global de recerca i la participació de grups de pacients d'arreu del món.

La doctora Montse Vendrell va presentar el passat novembre, en un congrés a Madrid, la informació recollida fins al moment en aquest registre europeu, al qual s'aporten dades clíniques procedents de 232 hospitals de 40 països, i que té en compte criteris demogràfics, microbiològics, aguditzacions de la malaltia i diferents tractaments que s'apliquen arreu d'Europa, entre d'altres informacions.