L'hospital Santa Caterina de Salt promou que les mares que donen a llum al centre puguin estar acompanyades al quiròfan durant les cesàries programades. Amb l'objectiu d'afavorir la satisfacció de les parteres, des d'ara ja possibilita la presència d'un acompanyant durant la intervenció. Ho fa després d'una prova pilot realitzada l'any passat per mesurar els beneficis d'aquest suport i que es van concretar sobretot en un augment de la satisfacció tant de la gestant com de la seva parella, en una disminució de l'angoixa o nerviosisme de la dona i també en una disminució de la necessitat d'analgèsia.

Aquest acompanyament, remarca el centre, permet alhora el manteniment del vincle familiar, una actitud activa i participativa de la parella vers el naixement del fill i al mateix temps es facilita el coneixement sobre el treball de l'equip obstètric.

I és que l'assistència obstètrica a l'hospital Santa Caterina està basada en la informació a la dona al llarg de tot el procés de l'embaràs, una bona comunicació, i en la recerca de la major naturalitat del part sobre la base de l'evidència científica, amb l'objectiu d'obtenir un alt nivell de satisfacció dels futurs pares.

El sistema de treball implantat al llarg dels anys ha permès l'hospital obtenir uns bons resultats obstètrics i perinatals que es mesuren en part en el baix índex de cesàries, el que en termes mèdics es considera un indicador de qualitat assistencial.

Segons l'històric de l'activitat del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, el nombre de cesàries ha baixat any rere any, arribant a una taxa del 14,16% l'any 2016, molt per sota de l'indicador de qualitat del 19% exigit pel Departament de Salut i del 15%, recomanat per l'OMS.

El cap de servei del centre, el doctor Joan Meléndez, posa de relleu que gairebé la meitat de les dones que han passat per una cesària, han aconseguit tenir un part vaginal amb el segon fill.

Així mateix, també destaca els bons resultats quan el nadó ve de natges. L'any passat, el 40% d'aquests casos també van finalitzar amb un part vaginal, gràcies a l'aplicació d'un protocol específic.

Malgrat la tendència general a la baixa del nombre de naixements a l'Estat, el nombre de parts atesos a l'hospital Santa Caterina ha seguit augmentant. L'any 2016 se'n van atendre un total de 1.200 (28 més que l'any 2015, 50 més que l'any 2014 i 60 més que l'any 2013). Del conjunt de parts, el 73,74% han estat parts eutòcics, és a dir, parts vaginals sense instrumentació.

Tot i que l'àrea d'influència de l'hospital Santa Caterina és el Gironès i la Selva interior, l'any 2016, més de 250 dones de diferents llocs de Catalunya i en algun cas també d'altres punts de l'Estat espanyol van sol·licitar tenir el seu fill al centre.