Restes arqueològiques de felins amb dents de sabre del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, en una mostra que també inclou peces originals i rèpliques d'Atapuerca, del Museu d'Història Natural de Londres, del Museu de Manchester, de la Universitat de Texas, del Museu Nacional de Kenya i del Museu d'Història Natural de Rotterdam.

El material cedit temporalment al Centre d'Investigació i Experiència de les Llances de Shöningen, a la Baixa Saxònia, forma part d'un dels conjunts arqueològics més importants de la Península Ibèrica i d'Europa. Es tracta d'uns fragments originals de la mandíbula inferior, una dent canina i una dent inferior, a més d'una còpia del crani de felí amb dents de sabre que s'exposa a la sala de paleontologia del museu comarcal.

Aquests elements provenen del jaciment d'Incarcal, a Crespià, corresponent al període Quaternari inferior; és a dir, de fa entre 1,3 i 0,75 milions d'anys. Les restes es troben entre els sediments dels embuts o dolines que se'ls atribueix un origen càrstic -d'una zona on hi ha roca calcària o altres roques solubles-, i entre aquests sediments s'hi han trobat restes fòssils de grans vertebrats, herbívors i carnívors, però també de fruits, invertebrats, peixos, amfibis, rèptils i ocells. Entre els carnívors hi ha restes de felí amb dents de sabre i entre els ossos recuperats, en destaquen quatre cranis, cinc mandíbules, vèrtebres i extremitats.

El Centre d'investigació de Schöningen va demanar la cessió d'aquestes peces al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles ara fa un any per complementar l'exposició temporal «El caçador de l'edat de gel -felí amb dents de sabre-, el perill mortal».

En aquesta població alemanya es fan excavacions des de la dècada dels anys 90 i el jaciment és reconegut per la descoberta d'eines de fusta de fa 300.000 anys, entre les quals hi ha nou llances i una javelina. Es tracta de les armes més antigues que mai s'han descobert i es relacionen amb l'home de Heidelberg. També s'hi han trobat restes d'una vintena de cavalls esquarterats i de felins amb dents de sabre, amb evidències de violència humana.