El Consell Comarcal de la Garrotxa ha demanat declarar l´Alta Garrotxa i el Parc Natural de la Zona Volcànica com a zones d´Especial Protecció de Qualitat Acústica.

Tècnics de Territori i Sostenibilitat han posat 3 sensors a la Zona Volcànica de la Garrotxa i està previst dur-los a l´Alta Garrotxa. Es tracta dels estudis previs per la determinació de la qualitat acústica de les zones estudiades i obtenir per a elles la titulació de zones d´Especial Protecció de Qualitat Acústica.

Els treballs de mesura de la qualitat acústica i la petició del Consell van ser fets públics en el decurs de la celebració del Dia Internacional de Conscienciació Envers el Soroll. Es tracta d´un acte ubicat en el context de la Setmana Sense Soroll a Catalunya.

La Jornada va tenir lloc el dimecres dia 26 i va comptar amb conferències sobre la qualitat ambiental i el canvi climàtic. En l´àmbit de la qualitat ambiental, els ponents varen parlar de qualitat acúsitica i de la contaminació lúminica.

A part de la presentació de ponències, la Setmana Sense Soroll a Catalunya ha estat present a la Garrotxa amb una visita guiada al volcà Montsacopa i amb un recorregut per les proximitats de la Fageda d´en Jordà.

Qualitat lumínica

El soroll i la llum són essencials a l´hora de vendre un producte de turisme de natura. Així doncs a més de mesurar la qualitat acústica, fa poc també van instal·lar dos sensors per fer una aproximació de la qualitat del cel nocturn a l´Alta Garrotxa.

Les mesures de la contaminació lumínica són per a l´elaboració d´un document sobre la viabilitat de valorar i protegir el cel nocturn.

Es tracta d´una acció inclosa en el programa d´actuació 2016-2020 de la Carta Europea de Turisme Sostenible. La voluntat és que el cel nocturn es valori com a atracció turística i valor ambiental