L´empresari turístic olotí Gaspar Espuña i Berga va morir ahir als 81 anys. Des de feia alguns anys estava delicat de salut i no ha pogut superar unes complicacions dels últims dies. Espuña va desenvolupar una llarga trajectòria professional com a directiu, empresari, consultor i expert en l´àmbit del turisme.

Gaspar Espuña i Berga va néixer a Olot el 1935, a la masoveria de la Cadavall, fill d´Esteve Espuña i Catalina Berga. Va viure els primers anys d´infantesa sota les penúries de la guerra i va aprendre les tasques del camp. Va estudiar als Escolapis fins als 11 anys, quan va entrar al Seminari de Girona. El 1958 va ser ordenat sacerdot a Roma, on s´havia llicenciat en filosofia i en teologia. També ho és en Ciències Polítiques per la Universitat de Ginebra.

Va ser vicari a la Bisbal d´Empordà, a Canet de Mar i a Calella de Mar, però l´any 1969 va decidir secularitzar-se per començar a gestar la seva gran obra: crear el Centre d´Estudis Tècnics Turístics. Gaspar Espuña era president d´honor de les empreses del Grup CETT, especialitzat en la formació, investigació i assessorament turístics. Un grup fonamentat en els valors de la iniciativa, la vocació de servei, el compromís amb la formació, el treball en equip, la capacitat d´aprenentatge i d´autodesenvolupament i la integritat. Segons Maria Abellanet, l´actual CEO del grup CETT, «Gaspar Espuña va esdevenir un visionari plenament convençut de l´evolució que seguiria la formació turística i ho va fer amb una voluntat ferma que ha fet possible el gran complex de formació turística, hoteleria i gastronomia, dinàmic i innovador, reconegut a nivell nacional i internacional, que és avui el CETT».

La tasca de Gaspar Espuña ha estat reconeguda amb nombrosos premis. Des de la medalla d´argent del Turisme atorgada pel Ministeri de Turisme Francès fins la Medalla d´Honor del Turisme de la Generalitat de Catalunya, passant per la Medalla d´Honor de l´Ajuntament de Barcelona i el Volcanet d´Or, atorgat per l´Associació d´Hostalatge de la Garrotxa.

L´any 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi per la seva dilatada trajectòria en els camps de l´ensenyament, la recerca i l´assessorament en el sector turístic i per la seva contribució a l´expansió i la consolidació de la indústria turística a Catalunya. El 2008 va ser distingit com a «Important del Turisme» i el 2009 el Centre d´Iniciatives Turístiques d´Olot va reconèixer la seva trajectòria personal amb el premi Garrotxí de l´Any.