Les xifres de deute bancari o obligacions extrapressupostàries evidencien que la majoria d´ajuntaments gironins s´han posat al dia pel que fa als pagaments. De fet, les administracions locals sostenen que l´Estat espanyol hauria de donar-los més marge de maniobra per tornar a invertir o fer nous contractes després d´anys d´ajustos als seus ajuntaments.

En concret, en el ple de la Diputació de Girona del passat dimarts es va aprovar per unanimitat una moció impulsada per ERC que demana a l´Estat que «autoritzi, de manera urgent, que els ajuntaments puguin reinvertir, sense cap limitació, els superàvits resultants de la liquidació del pressupost 2016 en serveis públics i inversions prioritàries». La proposta demana que la reinversió no computi en els càlculs per al compliment de la regla de la despesa ni l´estabilitat pressupostària.

Segons el portaveu d´ERC a la Diputació, «l´entrada en vigor l´any 2012 de la Llei d´Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera va suposar per als municipis una evident pèrdua d´autonomia en la gestió dels seus recursos». La moció arribava després de conèixer que el projecte de pressupostos generals de l´Estat pel 2017 no incorpora canvis en la destinació del superàvit de les entitats locals.

Precisament, la senadora d´ERC, Elisenda Pérez, va recriminar ahir al ministre d´Hisenda, Cristóbal Montoro, en el ple del Senat, que l´Estat aprofiti els comptes sanejats dels ajuntaments per corregir els seus incompliments. «Els ajuntaments compleixen? Sí; vostè, el seu ministeri i el govern espanyol amb ells? No», li va etzibar la republicana.

La senadora va preguntar al ministre si tenen previst modificar la regla de despesa i va recordar que els ens locals «porten 5 anys consecutius acumulant superàvit» i «només ho poden destinar a reduir endeutament o tenir-ho als bancs, convertint-los en ineficients socialment».