L'exregidor d'esports de Figueres, Albert Gurt i Pujadas, va morir el passat dissabte a la nit als 100 anys. Pujadas havia gaudit d'una llarga trajectòria vital, esportiva i associativa que el van convertir en un dels personatges més coneguts de la capital altempordanesa. El món de la marxa atlètica va ser una de les seves majors ambicions. Tot i les seves grans aptituds, que l'havien de portar a disputar els Jocs Olímpics, el seu futur com a esportista es va veure frustrat per conflictes bèl·lics nacionals i europeus, primer amb la Guerra Civil i posteriorment degut a la segona Guerra Mundial.

En l'àmbit català va aconseguir proclamar-se campió en diverses ocasions, així com a escala nacional, on va aconseguir batre el rècord d'Espanya dels 20 quilòmetres amb un temps d'1 hora i 36 minuts, la cinquena marca mundial de tots els temps.

En els inicis de la democràcia va ingressar com a regidor per ERC a l'Ajuntament de Figueres, i donada la seva trajectòria esportiva se li va encomanar la regidoria d'esports, la qual va portar entre els anys 1979 i 1983. Va ser en representació del consistori que va entrar a la junta de l'Institut d'Estudis Empordanesos l'any 1981. Acabada l'etapa municipal, Gurt es va adherir com a vocal des de l'any 1986 fins al 2007.

En nombroses ocasions va rebre premis distintius en l'àmbit de ciutat. La primera el 1955, en què se li va concedir la Fulla de Figuera de Plata, i fa només un parell d'anys, el 2015, va ser reconegut com a Ciutadà d'Honor de Figueres. Actualment la ciutat disposa d'un Estadi d'atletisme municipal que porta el seu nom.

Una «bona persona»

Després de la notícia de la seva mort, les primeres persones van expressar la seva visió sobre la sentida pèrdua d'un dels figuerencs més coneguts. L'exalcalde de CiU, Marià Lorca, explica que coneixia Gurt «des de ben petit» i que van compartir posteriorment una relació molt «correcta i amistosa» quan van estar junts a l'Ajuntament. «Teníem una mateixa il·lusió, una idea molt fraternal del fet que la nostra prioritat en aquell moment era la democràcia i els interessos de la ciutat».

Una visió similar en té l'exalcalde Eduard Puig i Vayreda, també de CiU, que assegura que, per sobre de tot, era «molt bona persona». «Tenia inquietuds, era autodidacta i disposava d'una gran curiositat. De ciutadans com l'Albert Gurt en fan falta més», sentencia.

Des del grup d'ERC també lamenten la seva pèrdua. El cap de llista dels republicans entre 1987 i 1995, Nitus Santos, recalca que «el llegat que va deixar té una gran importància, no posen el nom d'una persona a un estadi perquè sí». Una opinió compartida per Francesc Canet, exdiputat d'ERC al Congrés i exregidor de Figueres, el qual el descriu com «ciutadà excel·lent, al que sempre demanava consell quan ho necessitava».

El consistori figuerenc també ha lamentat la pèrdua «d'un home tan compromès amb l'esport, com amb la ciutat».