La comissió d'investigació parlamentària sobre el suposat finançament irregular del PP en què tot indica compareixerà Mariano Rajoy, quedarà oficialment constituïda aquest dijous alhora que es perfila per presidir-la el coordinador dels diputats i senadors del PDeCAT, el gironí Jordi Xuclà.

Fonts parlamentàries van confirmar que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, havia de comunicar als grups ahir a la tarda, a la Junta de Portaveus, la convocatòria per al dijous de la sessió constitutiva d'aquesta comissió sobre les finances del PP. Xuclà és un dels que té més possibilitats per dirigir els treballs de la comissió, per a la qual sí que sembla totalment descartat un diputat dels dos principals partits, PP i PSOE.

També aquest dia, en acabar el ple de la jornada, el Congrés constituirà formalment la comissió d'investigació que analitzarà el rescat financer de les caixes d'estalvi. En aquest cas, les fonts donen per fet que presidirà la comissió la portaveu de Coalició Canària, Ana Oramas, parlamentària experimentada i que uneix consens sobre la seva figura. No obstant això, Ciutadans (C's) se segueix postulant per presidir aquesta comissió sobre les caixes.

Ahir mateix, el líder de C's, Albert Rivera, va dir que aspira a que un dels seus diputats presideixi almenys la de les caixes, ja que es tracta de dues comissions d'investigació que van ser impulsades pel seu partit. Un dels arguments que utilitza C' és que aquesta comissió sobre el rescat financer hauria d'estar presidida per un diputat d'una formació que no hagi tingut cap responsabilitat en la gestió de les entitats rescatades.

En els últims dies els diferents grups han anat designant als diputats elegits per formar part de les dues comissions. Així, Fernando Martínez-Maíllo, coordinador general del PP serà el portaveu a la comissió d'investigació sobre el finançament irregular al seu partit, mentre que el portaveu adjunt del grup Carlos Floriano serà a la dedicada al rescat de les caixes.

El PSOE ha designat al diputat Artemi Rallo com a portaveu en la comissió d'investigació del PP, i al seu portaveu d'Economia, Pedro Saura, com a portaveu en la de les caixes. A Podem, Carolina Bescansa serà portaveu del seu partit en la comissió sobre el finançament irregular del PP, mentre que Rafael Mayoral ocuparà el lloca la del rescat de les entitats financeres. C's té tres llocs en cadascuna de les dues comissions. Toni Cantó, Melissa Rodríguez i Marcial Gómez seran a la comissió del PP i Toni Roldán, Francisco de la Torre i Ignacio Prendes a la de caixes.