L´Associació d´Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) va donar a conèixer ahir la relació de banderes blaves atorgades pel jurat internacional a les platges i ports de l´Estat espanyol. Catalu­nya ha obtingut enguany 119 distincions (95 platges i 24 ports), tres platges menys que el 2016 i els mateixos ports. La demarcació més guardonada és Tarragona, 42 banderes a les platges (dues més que el 2016) i sis ports. Les platges de Girona han perdut dues banderes -les d´Aiguablava i sa Riera de Begur- i passen a tenir-ne 28, a més de mantenir les 9 distincions dels ports de l´any passat. Barcelona és la demarcació que ha perdut més banderes, tres, i passa a tenir-ne 25. Els ports de Barcelona tenen les 9 distincions del 2016.

Les 28 platges gironines on onejarà la bandera blava són la de Gifreu i la del Port de Llançà, la platja del Port de la Selva, la d´Empuriabrava de Castelló d´Empúries, la de cala Montgó a Torroella de Montgrí, les de Tamariu, Canadell i Llafranc de Palafrugell, la platja de la Fosca de Palamós, es Monestrí, Torre Valentina, Sant Antoni i Cala Cristus- Ses Torretes de Sant Antoni de Calonge, les de cala Rovira, Platja d´Aro, sa Conca de Castell-Platja d´Aro, les de Sant Feliu i Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols. Les de la Mar Menuda i Gran de Tossa de Mar. Les de Lloret, Fenals, sa Boadella, Santa Cristina i cala Canyes de Lloret de Mar i finalment les de Blanes, s´Abanell i Sant Francesc. Enguany no han estat guardonades les d´Aiguablava i sa Riera de Begur, i l´organització no va voler comentar els motius de les baixes.

Pel que fa als ports, la demarcació manté 9 distincions: Club Nàutic de Llançà; Club Nàutic Port de la Selva; Port esportiu de Roses; Club Nàutic l´Escala; Club Nàutic l´Estartit-Torroella de Montgrí; Club Nàutic Aiguablava de Begur; Port Esportiu Marina de Palamós; Club Nàutic Port d´Aro i finalment el Club de Vela Blanes.

Altres distincions gironines

A banda, pel que fa a distincions temàtiques, Lloret de Mar n´ha obtingut una de salvament, socor­risme i primers auxilis. Per obtenir aquests premis, primer calia que alguna de les platges del municipi tingués bandera blava el 2016 i que s´hagués postulat per a aquestes distincions. A més, han repetit en l´obtenció de la distinció de «Centre Blau», que té com a requisit tenir bandera blava i disposar d´un centre de visitants o una aula de mar, la Casa del Mar de Lloret. Finalment, sobre les vies Blaves, Platja d´Aro repeteix la distinció aquest 2017 pel camí de ronda de s´Agaró, i Sant Antoni de Calonge pel camí de ronda de Tor­re Valentina i Sant Feliu de Guíxols pel camí de ronda de la platja de Sant Pol a Sant Feliu.

Catalunya (95) és el tercer territori de l´Estat amb més banderes blaves a les platges per darrere de Galícia (113), i del País Valencià (129), i se situa per davant d´Andalusia (90), de Balears (45) i de Canàries (49). El rànquing del conjunt de distincions entre platges i ports l´encapçala el País Valencià amb 144 (129+15), seguit de Galícia amb 131 banderes blaves (113+18), i Catalunya amb 119 (95+24) i Andalusia 109 (90+17).

El president de l´ADEAC, José Ramón Sánchez, va destacar la bona salut de les platges catalanes i l´excel·lent relació amb les administracions catalanes. «Perdre tres banderes és una tonteria, a Catalunya anem molt bé» amb totes les administracions amb qui mantenim «una relació institucional i estem molt satisfets», va afirmar. Segons Sánchez, a Catalunya «es respecten els criteris» d´avaluació de les platges i les reunions entre l´organització, el Govern català i l´Estat només ha tingut «una dissonància» sobre una platja que no ha volgut comentar.