Els propietaris de finques de les Planes situades prop dels gorgs i dels camins que hi van podran demanar subvencions a l'Ajuntament per posar baranes o per informar d'on s'acaba la part pública i comença la privada.

Segons l'alcalde de les Planes d'Hostoles, Eduard Llorà (PDeCAT), es tracta d'evitar que els propietaris es trobin amb estranys dins de les seves finques. Ha comentat: «Per a algunes persones un camp llaurat no és un senyal prou indicatiu de privacitat». El finançament dels ajuts -segons Llorà- sortirà dels diners obtinguts per les sancions posades durant la temporada de vacances de l'any passat per aparcar malament prop dels gorgs.

Línia de subvencions

Llorà ha comptabilitzat 300 multes, de les quals han obtingut els 15.000 euros que necessiten per obrir una línia de subvencions. Ha explicat que el juliol del 2016 van iniciar la posada de sancions als cotxes que aparquen malament als camins que porten als gorgs. Van contractar un vigilant i van establir un règim de sancions de 100 euros que pagats amb celeritat tenen bonificació i suposen pagar 50 euros. Ho van fer després de posar senyals, fer aparcaments i informar.

Ara -segons Llorà-, les coses han millorat, perquè molta gent deixa els vehicles al centre del poble i se'n va a peu cap als gorgs sobre la base de seguir els senders de la xarxa Itinnerànnia.

Això no obstant, encara hi ha molta gent que deixa el cotxe mal aparcat. N'hi ha tanta que -segons ell- en els 5 dies de les vacances de Setmana Santa el vigilant va posar 100 multes. Llorà preveu que a l'estiu siguin moltes més i així poder donar més ajuts als veïns afectats. Les Planes és un municipi en el qual el turisme és una activitat en progressió. El motiu són els gorgs situats a la perifèria del nucli urbà tant al nord com al sud.

Es tracta d'indrets que han servit de fons de nombrosos anuncis de publicitat, de sèries de televisió de molta volada i de pel·lícules de cinema d'èxit. Carla Simón hi va rodar escenes d' Estiu del 93. Aquesta publicitat gratuïta ha fet que molta gent conegui els gorgs i els vulgui gaudir.