Es pot parlar dels espectres dels astres o del rigor que hi ha al darrere d'una il·lustració científica amb una cervesa a la mà? Es pot, i de fet és el que proposa aquests dies Pint of Science, un festival internacional que apropa el coneixement científic a la ciutadania traslladant les xerrades dels investigadors i científics al bar.

A Girona, aquesta és la segona edició de la cita, amb sessions a la capital i a Blanes des de dilluns i fins avui que han permès conèixer una mica millor la química recreativa, què són els banys de bosc, la màquina Enigma i la criptografia o què és la farmàcia del mar.

«Aquesta és una iniciativa bonica, estranya i també una mica boja, però sense la bogeria dels científics no hauriem avançat gaire», explicava Rafael Balaguer, d´AstroGirona, en la presentació de la primera sessió a la caferia Un sol món de Girona, dedicada a aportar llum a la relació entre la ciència i l´art.

«Venim a emborratxar-nos de ciència!», bromejaven una parella d´assistents a la cita, que va reunir una trentena llarga de persones per descobrir els principis del dibuix científic o a què sona Mart al costat d´una canya, un refresc o un entrepà.

Llapis, paper i goma d´esborrar en mà, els participants van fer un tastet del dibuix que es posa al servei de la ciència. La il·lustradora científica Blanca Martí de Ahumada els va detallar el seu procés de treball -la familiarització amb el protagonista del dibuix, l´observació al natural i la posterior esquematització- i els va reptar a seguir els seus passos i dibuixar un llop, un cabirol o un talpó.

Balaguer, de l´Associació Astronòmica de Girona, va introduir el públic de la vetllada -integrat per joves, més grandets i també mainada- en el món dels espectres. No el dels fantasmes, sinó l´espectroscòpia astronòmica, és a dir, la descomposició de la llum dels astres per desxifrar «el codi de barres de la matèria».

Aquesta informació -«el DNI químic de les estrelles», com el va definir Balaguer- es trasllada a un dibuix similar a un electrocardiograma, corbes que Xavier de Palau, de l´Agrupació d´Astronomia i Ciència del Pla de l´Estany, AstroBanyoles, va convertir en so. «La llum és com el porc, se n´aprofita tot», feia broma de Palau, que ha creat música a partir de l´espectre de Mart.

Per acabar, els telescopis esperaven fora del local els assistents al Pint of Science gironí, a punt per mostrar-los el que es pot veure sobre els nostres caps. Amb la lupa i a ull nu, els assistents van ser una mica més a prop del cel i, glopet a glopet, van fer-se més seu un món, el de la investigació, que a vegades se´ns resisteix.