Jane Elias, coordinadora del programa d´eficiència energètica PACE a Sonoma (Califòrnia), ha explicat un programa de finançament de les millores d´eficiència energètica en edificis residencials i comercials. Segons ella, quan PACE posa al seu abast un finançament associat a la propietat que es pot tornar en un mínim de 20 anys. A més del finançament, Europace facilita el contacte amb empreses acreditades per poder dur a terme els projectes finançats d´una manera segura.

Ha indicat que el programa a més de generar un important estalvi en la despesa energètica i una millora en la qualitat de vida i confort dels usuaris, facilita la creació de llocs de treball en l´àmbit de l´economia verda. Ha posat d´exemple que als Estats Únits, el programa ha finançat projectes per valor de 3.300 milions de dòlars i ha creat 29.000 llocs de treball.

La previsió de l´Ajuntament d´Olot és aplicar de manera pràctica el programa presentat per Jane Elias a partir del 2019. Olot és una ciutat que disposa d´una illa d´energies sostenibles que abasta gran part dels edificis públics del centre i compta amb un pla d´aplicació de sistemes d´energies sostenibles als edificis públics. Això no obstant, han comptat que un 28% de les emissions de CO2 a l´atmosfera provenen dels edificis residencials. Aquest percentatge és el que ha motivat l´Ajuntament, empès pels professionals del sector, a contactar amb Jane Elias i el programa Europace.

Després de la roda de premsa, Elias s´ha reunit amb tècnics en energia de l´Ajuntament i els ha fet un taller pràctic del programa Europace. Abans, ha explicat: «Al 2012 vàrem escriure una espècie de manual per poder posar en pràctica el projecte, veig que molta gent se l´ha llegit i ara tenen preguntes que jo intentaré resoldre».

Les millores orientades a l´estalvi energètic que es poden fer en una casa poden anar des de les més bàsiques com el canvi d´una caldera o la millora dels aïllaments a la utilització d´energies renovables (plaques fotovoltaiques, geotèrmia, biomassa..) o més sofisticades com la utilització d´Internet de les coses per monitoritzar el consum energètic d´una casa. El programa presentat per Jane Elias és fer possible el finançament d´unes reformes que fins ara han estat complicades a les famílies corrents. El motiu són els interessos i el termini de retorn dels bancs normals que dificulten la decisió a les famílies. En aquest sentit, tampoc han tingut èxit les subvencions públiques.