19 de maig de 2017
19.05.2017

Els metges premien la unitat de Diabetis del Trueta i els doctors Almirall i Vinyes

?Els guardons del Col·legi reconeixen els professionals de l'hospital gironí per abordar la malaltia d'una manera pionera, la pediatra durant 34 anys del CAP de Vila-roja i l'internista que va encapçalar la lluita contra la sida durant els 80 a Girona

19.05.2017 | 00:38
La segona edició dels premis Bonastruc ça Porta del Col·legi de Metges, ahir al vespre

El Col·legi de Metges de Girona va reconèixer ahir la tasca de la unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició de l'hospital Josep Trueta de Girona; l'internista Àngel Vinyes-Miralpeix i la pediatra Josepa Almirall en els segons premis Bonastruc ça Porta a la trajectòria professional mèdica.

Els guardons van voler subratllar la vàlua de la unitat de Diabetis de Girona que dirigeix el doctor Wifredo Ricart. Va ser creada el 1996 i remodelada el 2006 per gestar un model d'atenció en què l'hospital de referència treballa braç a braç amb l'atenció primària i els hospitals comarcals. Considerada com un servei pioner per integrar en una sola unitat d'abast territorial tots els àmbits assistencials, durant els darrers 20 anys ha fet 12.000 ingressos hospitalaris i més de 400.000 visites als hospitals públics de Girona. A més, el premi en destaca l'asposta per la docència i la recerca.

En el cas del doctor Àngel Vinyes-Miralpeix, retirat ara fa tres anys, el Col·legi de Metges l'ha reconegut per la seva constant lluita contra la sida i per la creació de la Unitat de Malalties Infeccioses del Trueta l'any 1985, juntament amb la doctora Marina Geli i el doctor Jesús Uriel.

Tot i trobar-se amb clares resistències administratives i haver de fer front a un expedient disciplinari que més tard va fracassar, ha dut a terme una lluita constant per acompanyar els malalts de sida i els seus familiars i prevenir el contagi de la malaltia, indiquen des del Col·legi.

El 1990, durant els nou mesos que va estar suspès de feina per l'expedient disciplinari, va fundar amb Geli i Uriel l'Associació Comunitària Anti-Sida de Girona (ACAS), encara en funcionament, per no interrompre l'acompanyament global als pacients amb VIH.

A la doctora Josepa Almirall, que ha exercit durant tres dècades al CAP del barri de Vila-roja de Girona, el premi la reconeix per la seva vessant social, que l'ha dut a convertir-se en un referent en pediatria entre la comunitat gitana de la ciutat.

Almirall, que ha estat tutora docent per a moltes generacions de metges de família i pediatres a l'atenció primària, es va retirar de l'activitat pública el juliol de l'any passat però continua exercint de pediatra en una consulta privada a Banyoles.

L'acte dels premis Bonastruc ça Porta també va incloure per primer cop el lliurament de les beques Joan Bruguera per cursar estudis d'especialització o treballs d'investigació mèdica.

La primera beca Joan Bruguera va ser per a Clara Codony i Bassols, especialitzada en cirurgia general i de l'aparell digestiu, per una estada al Centre Hospitalari Regional de Montpeller, per ampliar la seva formació en el camp de la cirurgia hepàtica ressectiva. La segona, per a Sílvia Virolés i Torrent, especialitzada en aparell digestiu, per a la realització del projecte Identificació de marcadors microbiològics en la malaltia del fetge gras no alcohòlic. Estudi pilot. La tercera beca va ser per a Paula Fluvià i Brugués, especialitzada en cardiologia, per a la realització del projecte Insuficiència cardíaca crònica avançada. Una mirada al futur.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook