Cooperació transfronterera en gestió d'emergències i prevenció d'incendis a la zona fronterera de les comarques gironines i el departament dels Pirineus Orientals. Aquest és l'objectiu d'un projecte europeu que la Generalitat a Girona promou. S'anomena Cooperem i vol posar en marxa una estratègia compartida a banda i banda dels Pirineus.

Ahir es va signar el conveni transfronterer i el seu finançament entre els set socis: el Departament d'Interior de la Generalitat, i compta amb la participació del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; la Diputació de Girona, que té associat l'Ajuntament de la Jonquera; els Bombers francesos; el Consell Departamental dels Pirineus Orientals; l'Oficina Nacional de Boscos; i la Mancomunitat de les Alberes. La proposta ja ha superat la primera fase del procés de selecció del programa europeu Interreg-POCTEFA 2014-2020, i ara entra en la fase avaluadora final.

En cas que s'aprovi, el programa té una durada prevista de tres anys i un pressupost de 2.556.505 euros, dels quals 1.661.728 euros són fons Feder. El projecte té com a objectius: la millora del sistemes conjunts d'informació; la prevenció del risc a través de la gestió de la interfase urbana forestal la Jonquera-el Pertús; i una proposta operativa sobre intervenció conjunta transfronterera dels bombers que inclou disposar d'un centre de comandament avançat comú per als dos cossos de bombers. El pla d'acció proposat inclou diferents actuacions entre les quals destaquen analitzar la vulnerabilitat de les infraestructures transfrontereres de prevenció d'incendis i executar les franges de protecció contra incendis al corredor d'infraestructures de l'eix França-Catalunya i zones complementàries. En l'àmbit operatiu, aquest projecte generarà un protocol d'actuació segons la gravetat de l'incident, entre altres.