na lesió greu que va patir a l'esquena el seu pare, paleta, va estar a punt d'acabar amb la carrera acadèmica de Yassine Boullala. S'havien de dur plats a taula a la família de cinc germans, tots més petits que ell. Situació delicada que el cap de família lesionat va arreglar acceptant que el fill, que va prendre la iniciativa, provés la construcció uns dies. «Això és el que t'espera si no acabes els estudis», va dir-li l'home. Ben clar i ben català.

D'això en fa uns quants anys; la família ha superat l'escull i Yassine dirigeix, des d'en fa dos, el Torremirona Relais Hotel Golf&Spa, de quatre estrelles. Format -i formador- a la Universitat de Girona (UdG), lidera una plantilla de 45 treballadors. Màster en Economia d'Empresa per la mateixa institució i doctorand, Yassine Boullala també és inversor de l'hotel, juntament amb un altre docent de la UdG, Jordi Comas, que aviat complirà vint anys ensenyant als alumnes de Turisme com s'han de gestionar les finances d'un negoci en un sector que el 2016 va aportar unb 9% més de valor afegit brut (VAB) a l'economia provincial, que de mitjana va créixer a un ritme de 3,8%, segons l' Anuari Econòmic Comarcal 2016 de BBVA CX.

Ocupació mitjana del 64%

L'hotel Torremirona llanguia abans que la «societat» Boulalla&Comas n'agafés les regnes: de mitjana va assolir, el 2014, una ocupació del 32%; el 2016 va fregar el 64%. D'aquí que la propietat busqués nous gestors-inversors. «El context de bonança turística», apunta Jordi Comas, «ens ha ajudat a tirar endavant». Però l'èxit del projecte, remarca, rau en «l'equip». La concepció que tenen aquests homes de negocis/professors de la gestió turística s'erigeix com el principal tret diferencial del projecte hoteler de Torremirona, en el qual hi han invertit uns 400.000 euros. I en base a aquesta filosofia, han transformat l'establiment en una mena de «laboratori laboral» que vincula dos móns sovint massa paral·lels: acadèmia i empresa. Els vuit càrrecs directius de Torremirona s'han format a la UdG; i la institució fa tres cursos que ha posat en marxa, dins del grau de Turisme, una assignatura optativa d'un any de durada centrada en exclusiva en la gestió econòmica i financera d'allotjaments turístics. Hi poden accedir els 14 estudiants de quart curs amb millor expedient acadèmic -la nota de tall se situa en el 7,5 sobre 10-, que tenen l'oportunitat d'aprendre de la mà d'alts directius i experts de 14 empreses i cadenes hoteleres locals i internacionals. Des que es va posar en marxa aquest «experiment» acadèmic d'inserció laboral, en paraules dels dos impulsors, el 100% dels estudiants han trobat feina. D'altra banda, una vintena de becaris es formen cada promoció a l'hotel del Golf de Navata. Estudiants que «no cobreixen vacants», precisa Comas, sinó que «es converteixen en l'ombra dels responsables de les diverses àrees de l'hotel. I passen per totes».

Plantilla pels volts dels trenta

L'aventura emprenedora empordanesa de Comas i Boullala es concreta el desembre de 2014. Conclòs un estudi de viabilitat de l'hotel Torremirona sol·licitat per la propietat i que duia les seves firmes, assumeixen el risc de dirigir i d'invertir en el projecte. I amb la manta ben embolicada al cap i més «endeutats» del que haurien volgut, quadren el cercle amb la singular aposta pel «talent UdG». La plantilla té una mitjana d'edat de 32 anys; l'equip directiu, de 29, unes dades que són el reflex de l'«obsessió» pel «talent jove local» de Jordi Comas. «Tendim a pensar que [els joves] no són capaços de donar resposta a grans reptes i ens equivoquem: tenen més capacitat ells que els que ja tenim certa edat», raona l'empresari.

Aquells que el lideren sostenen que el nou projecte de l'hotel de Navata està concebut «a llarg termini». Fins ara, els ingressos que ha generat l'establiment un cop sufragades les despeses operatives s'han reinvertit en millores i «aquesta serà la política en el futur», precisa Boullala. L'altra pedra de toc del singular projecte, assenyala Comas, és «l'actitud professional», un valor necessari per reeixir en l'empresa i que a Torremirona cultiven.